29 februari 2012


Vandaag is het 220 jaar geleden dat Gioachino Antonio Rossini (29 februari 1792 – 13 november 1868) geboren werd. Een Italiaanse componist die een veertigtal opera's schreef. Maar ook kerk,  kamer en instrumentale muziek, net als piano stukken.

Waarvan de bekendste stukken wellicht de Italiaanse komedies "De barbier van Sevilla" en "Cinderella" en de Franstalige verhalen "Mozes in Egypte" en "Guillaume Tell" zijn. Die hem tot één van de meest populaire opera componisten maakte. Dankzij de liedjesachtige melodie van zijn muziek werd hij vaak omschreven als de Italiaanse Mozart.

Net als Mozart werd hij geboren in een familie van muzikanten en genoot hij reeds vanaf zijn zesde van een muzikale opleiding. Waarna hij triangel speelde in de muzikale groep van zijn vader. Om op zijn 18ste voor het eerst een zelfgeschreven opera te zien worden opgevoerd, met name "Het Huwelijks Contract". Voor die leeftijd had hij nog andere, maar onopgevoerde, stukken geschreven.

Rond zijn dertigste levensjaar kwam hij al schrijvend in contact met Beethoven die hem het volgende zei : “Ah, Rossini. Dus jij bent de componist van 'De barbier van Sevilla'. Ik feliciteer u. Het zal gespeeld worden zolang de Italiaanse opera bestaat. Probeer nooit om iets anders dan opera te schrijven, een andere stijl zou je natuur geweld aandoen.


(Messa per Rossini playlist)

Na zijn dood stelde Giuseppe Verdi een samenwerking met twaalf andere componisten voor om een Requiem voor Rossini te schrijven dat op de eerste verjaardag van zijn dood zou worden gebracht. Hoewel de muziek geschreven was werd het kort voor het in première ging gaan afgevoerd. Om in 1989, 21 jaar na datum, dan toch te worden uitgevoerd. (via google met wikipedia en afbeelding)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris