Archive for augustus 2011

tarboy


'Tarboy' is een animatie over een robot grootvader die aan zijn robot kleinzoon vertelt hoe de 'teerjongen' ontstond. Dat James Lee als een onderdeel van zijn opleiding aan de 'Griffith FIlm School' maakte. Waarvan je hier de soundtrack kan downloaden.

een verhalende afbeelding


'The Facts In The Case Of Mr Hollow' is niet echt een kortfilm, maar eerder een opvolging van inzoomen. Omdat de cineast op die manier enkele minder zichtbare elementen naar boven kan halen die de verhaallijn helpen toe te lichten.

Zodat een verhaal uit de jaren 1930 waarin moord, kidnapping en offering zichtbaar worden. Of hoe een beeld meer kan vertellen dan jou zou denken. Een mooi concept om een workshop rond bijvoorbeeld creatief schrijven mee aan te vangen. (via short of the week)

jazz geanimeerd met partituren


Dan Cohen maakte een aantal animaties voor jazz muziek aan de hand van de gespeelde partituren. Zodat je terwijl de muziek speelt de noten letterlijk kan meevolgen. Hetgeen de ervaring ook open stelt voor minder vaardige muzieknoten lezers. Maar uiteraard ook als een leuk alternatief voor een statisch beeld kan dienen. Dat muziek, partituur en metronoom handig weet te combineren.  (via laughing squid)

262 jaar Goethe


Vandaag viert Google de 262ste verjaardag van Johann Wolfgang von Goethe (28 augustus 1749 - 22 maart 1832). Een veelzijdige Duitser die, naast zijn artistiek en wetenschappelijk werk, wellicht het bekendst is voor zijn literaire bijdrage. Hetgeen de man achter 'Faust' geholpen heeft om onlangs uitgeroepen te worden tot de 'grootse Duitser aller tijden'. Waardoor hij, in vergelijking met een gelijkaardige bevraging uit 2003, zeven plaatsen stijgt. (via google met wikipedia)

een begin zonder einde


'Portal: No Escape' is een kortfilm gemaakt door fans van het spel. Dat toelicht hoe de protagoniste  Chell, gespeeld door Danielle Rayne, voor het eerst in contact komt met het 'Aperture Science Handheld Portal Device'.

Een toestel dat je toelaat om door middel van een begin en eindpunt een tunnel te maken die je tussen de twee punten verplaatst. Hetgeen ze al gauw in haar voordeel leert te gebruiken. (via Super Punch)

een boeken dagdroom



'Poem' is het derde project dat Matthias Zentner als een reclame voor het ShowTime kanaal Beyond maakte. Dat een reflectie is op een dag vol dromen. Waar niks echt is en het buitengewone gewoon is. Dat zo zou kunnen gerecycleerd kunnen worden als een reclame voor boek.be. (via kuriositas)

youtube muziek pagina


De afgelopen dagen heb ik gemerkt dat YouTube zijn logo meermaasl veranderd. Hetgeen mij enigsinds intrigeerde om, zoals bij de Google doodles, er even boven te hoveren. Om zo te weten te komen dat dit als promotie bedoeld was voor YouTube music.

Een nieuwe pagina die volledig rond muziek georienteerd is. Met suggesties, aanraders, een top 100, live optredens en concerten in je buurt. Het werkt, als je in de buurt van de landgrenzen woont, zelfs grensoverschijdend door vanuit Kortrijk bijvoorbeeld optredens uit het Franse Rijsel voor te stellen.

Eerdere pagina's waren zoal YouTube Beat, Disco, Live, Rewind en Trends.

google sites nu met rechten per pagina


Google Sites kan je sinds kort nu ook gebruiken met pagina permissies. Een lang verwachte feature die het mogelijk maakt om iedereen gebruik te laten maken van hetzelfde gedeelde platvorm zonder dat ze automatisch hetzelfde te zien krijgen.

Want je kan nu aangeven welke pagina's door wie mogen bekeken worden. Hetgeen bijzonder handig kan zijn als wat gevoeliger informatie, zoals wachtwoorden of interne communicatie, kan afgeschermd worden. Je hoeft dus niet langer twee apart omgevingen op te zetten voor hetzelfde resultaat.

google brengt weer in kaart



Vandaag maakte de Google Lat Long Blog bekend dat ze een nieuwe laag voor Google Maps hebben gemaakt. Met name een laag die het weer weergeeft aan de hand van informatie van het Amerikaanse 'Naval Research Lab'. Dat, na activatie, de temperaturen voor de verschillende steden, meer als je inzoomt, toont. Met een voorspelling tot 4 dagen ver als je op een stad klikt.

textueel schilderen


De Canadese kunstenaar Huy Lam maakte reproducties van originele werken, althans daar lijkt het op. Tot je van wat dichterbij kijkt, want dan krijg je de tekstuele details te zien. In plaats van lijnen zie je dan hele woorden staan, een extra invulling aan de afbeelding geven. (via neatorama)

wortel opbod



'Carrot Crazy' is het verhaal van een konijn dat twee jagers in hun val proberen te lokken. Hetgeen voor een steeds toenemende rivaliteit zorgt en steeds groter wordende lokmiddelen. Om uiteindelijk een gezegde te gaan illustreren. Een animatie van de Ringling eindejaarsstudenten Dylan Vanwormer en Logan Scelina. (via kuriositas met wikiquote)

30 jaar persoonlijke computers


De term computer werd voor het eerst vermeld in 1613. Het stond toen voor iemand die berekeningen kon uitvoeren. Tot het midden van de 20ste eeuw bleef die betekenis onveranderd. Daarna ging de term eerder een machine dan een mens aanduiden.

Om na tal van ontwikkelen, zoals de ponskaarten en de algorithmes van Alan Turing, uit te groeien tot de PC. Een persoonlijke computer die op 12 augustus van 1981, dankzij de IBM 5150, ook voor het eerst vrij te verkrijgen was voor het grote publiek.

Een jaar later werd het, tot nu toe, als enige 'machine van het jaar' ooit uitgeroepen door 'Time Magazine'. Die deze plek traditioneel voorbehield voor personen. Een veelzeggende boodschap over de impact van het toestel.

Dat ondertussen zowat overal kan teruggevonden worden in tal van diverser wordende vormen (desktop, laptop, nettop, netbook, tablet, smartbook, smartphone, ed.). Net als bij game consoles en (smart)tv's die dankzij geïntegreerde software, zoals bijvoorbeeld Google TV, steeds meer in de richting van persoonlijke computers evolueren. (met wikipedia)

boeken egel


Regelmatig haal ik voorbeelden aan van hoe je met je oude, recyclage klare, boeken toch nog iets anders kan doen. Deze keer kwam ik het voorbeeld van een boeken egel tegen. Die je mits een pocketboekje, een stukje zwart vilt, een stevig stuk zwart papier of karton, plakoogje, een schaar en lijm zelf in mekaar kan zetten.

Hoe je dit juist moet doen kan je bij de bron (leuk voor kids) lezen. Waardoor de lijst aan mogelijke uitwerkingsideëen voor een workshop weer wat langer wordt : vaas, jurk, geluidsbox, piano en wandecoratie, zelf samenstelbare vrije vormen, roos, origami, nachtlamp, kroonluchter en balie.

zonnevlammen gids


In een nieuw filmpje, X-Class: A Guide to Solar Flares, geeft NASA een korte uitleg omtrent zonnevlammen. Hoe deze ontstaan, welke de gevolgen ze kan hebben, hoe ze gemeten, gedetecteerd en ingedeeld worden. Waarvan er hieronder en bij de beschrijving van het filmpje op hun YouTube kanaal een transcriptie staat. (via NASA met wikipedia)

Flares happen when the powerful magnetic fields in and around the sun reconnect. They're usually associated with active regions, often seen as sun spots, where the magnetic fields are strongest. Flares are classified according to their strength. The smallest ones are B-class, followed by C, M and X, the largest. Similar to the Richter scale for earthquakes, each letter represents a ten-fold increase in energy output. So an X is 10 times an M and 100 times a C. Within each letter class, there is a finer scale from 1 to 9. C-class flares are too weak to noticeably affect Earth. M-class flares can cause brief radio blackouts at the poles and minor radiation storms that might endanger astronauts. Although X is the last letter, there are flares more than 10 times the power of an X1, so X-class flares can go higher than 9. The most powerful flare on record was in 2003, during the last solar maximum. It was so powerful that it overloaded the sensors measuring it. They cut-out at X28. A powerful X-class flare like that can create long lasting radiation storms, which can harm satellites and even give airline passengers, flying near the poles, small radiation doses. X flares also have the potential to create global transmission problems and world-wide blackouts.

wat dante en google plus gemeen hebben


De negen cirkels zijn :
  1. limbo of voorgeborchte
  2. lust
  3. vraatzucht
  4. hebzucht
  5. boosheid
  6. ketterij
  7. geweld
  8. bedrog
  9. verraad

'This isn't hapiness' linkte de cirkels van Google Plus aan de negen van Dante Alighieri. Dat uit  'Inferno' het eerste gedeelte van het 14e eeuwse gedicht de 'de goddelijke komedie'. Gevolgd door 'Purgatorio' en 'Paradiso', respectievelijk deel twee en drie.

Een allegorie waarin Dante verhaalt over zijn reis doorheen het middeleeuwse concept van de hel, geïnspireerd door de Romeinse poet Virgil, waarin hij de negen Helse cirkels binnenin de Aarde omschrijft. Dat als een weergave van de reis die de ziel maakt op weg naar god fungeerd. Waarbij 'Inferno' de herkenning en het zich tegen de zonde kunnen afzetten beschrijft. (met wikipedia)

Weird Al Yankovic - Party In the CIA


'Weird Al' parodieert deze keer het liedje 'Party in the U.S.A.' van 'Miley Cyrus'. Eén van haar bekendere liedjes die na de dood van Osama bin Laden opnieuw populair werd in de VS. Met 'Party In The CIA' geeft hij er een eigen draai aan. Meteen het zevende liedje uit zijn, hier reeds eerder vermelde, Alpocalypse album. (via laughing squid met wikipedia)

de aarde heeft een antiprotonen ring


In het begin van het jaar had ik het al is over hoe stormen positronen konden maken. Een restdeeltje bij de splitsing van elektronen. Maar nu blijkt, volgens een bericht van 'the new scientist', dat de Aarde volledig omringd is door anti-protonen.

Een ander soort restdeeltje van deze splitsing. Dat door de magnetische velden die onze planeet omringen worden vastgehouden. Om na verloop van tijd op te gaan met de gewone materie. Om constant aangevuld te worden met nieuwe deeltjes uit de kosmische straling.

De ontdekking van Piergiorgio Picozza en zijn collega's van de universiteit van Rome werd dankzij het gebruik van PAMELA, een Russische aarde observatie sateliet, opgemerkt en bevestigd. Het grote verschil met de positronen is dat het hier om miljarden deeltjes gaat.

Waarbij er vermoed wordt dat dit in nog grotere kwantiteiten te verkrijgen zou zijn op grotere (naburige) planeten. Hetgeen een belangrijke vondst voor de aandrijving van toekomstige ruimteschepen zou kunnen zijn. (met wikipedia en afbeelding)

een wapen van massa-instructie



Raul Lemesoff, een Argentijnse kunstenaar, heeft een oude Ford Falcon veranderd in een rondrijdende bibliotheek. Die onderweg, aan voorbijgangers, gratis boeken aanbied. Met de bedoeling om hun zin voor literatuur te stimuleren.

Een bewust gekozen vervoermiddel dat tijdens de dictatuur voor minder aangename doeleinden werd ingezet. Waarvan hij het contrast nog verder in de verf zet door zijn vervoersmiddel een 'wapen van massa-instructie' te noemen.

Dat ook hier inzetbaar kan zijn om de niet verkochte werken na een verkoop te verspreiden en tegelijkertijd promotie te voeren. (via bibliotheek kortrijk en flickr met wikipedia)

peilen met scheurstrookjes



Reddit gebruiker 'fairenoughfoster' plaatste deze afbeelding van een papier met scheurstrookjes op het netwerk. Wat nieuw is in vergelijking met eerdere berichten over zulke vormen van communicatie is dat er deze keer de Facebook knop in verwerkt is.

Hetgeen op zich doet doordenken naar het gebruik bij het peilen naar iets. Zowel intern als extern kan je zo tussendoor polsen naar een stelling. Mits het voorzien van enkele inleverbussen voor deze eenvoudige vorm van feedback.

drie biggetjes en een wolf


Christopher Walken brengt het verhaal van de drie kleine biggetjes en de wolf. Een fragment uit het Britse 'Saturday Zoo' dat door Jonathan Ross gepresenteerd werd in 1993. Een sprookje, met antropomorfistische dieren, waarvan er tot in 1840 gedrukte versies teruggevonden kunnen worden. Dat tot dan mondeling werd overgeleverd met de bedoeling om enkele moralen mee aan te leren. (met wikipedia)

- Copyright © infocaris