27 oktober 2011

Fan fiction is een term die het werk, gebaseerd op iets bestaands, dat fans maken. Vaak zonder hiervoor de toestemming te hebben van de oorspronkelijke auteur. Maar dat hoeft niet meteen een probleem te zijn want dit kan onder "fair use" geplaatst worden. Zolang er een duidelijke vermelding is van waar de gebruikte inspiratie komt.

Een mooi voorbeeld daarvan is "The Last Ringbearer", een novelle dat Kirill Yeskov (een Russische paleontoloog) in 1999 schreef, die gebasseerd is op J.R.R. Tolkien's "The Lord of the Rings". Dat zich na de gebeurtenissen uit het oorspronkelijke werk afspeelt, maar vanuit het standpunt van Mordor.

Al bevind dit werk zich eigenlijk ergens tussen fan fictie en een geheel nieuw boek. Net als "Pride and Prejudice and Zombies", "Emma and the Werewolves", "The Wind Done Gone" en "Sense and Sensibility and Sea Monsters". Maar vanwege de copyright rechten rond het werk van Tolkien niet zomaar gepubliceerd kunnen worden. Want het verhaal steunt grotendeels op de door Tolkien geschetste wereld.

Daarom wordt het als een gratis download aangeboden zodat er geen profijt uit gehaald wordt. Een "niet commerciële uitgave" dat een extra mogelijkheid qua collectievorming toont voor een niet commerciële instelling als een biblitoheek. En voor een leuk intermezzo kan zorgen bij het wachten op de verfilming van "de hobbit". (salon via nerdcore en afbeelding)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris