- Back to Home »
- etymologie , geschiedenis , taal »
- waar wallonië zijn naam haalde
Tegenwoordig kan je vaak horen spreken over Vlamingen en Walen. Waar de naam Vlaanderen juist vandaan komt haalde ik al eerder aan, maar wat zou eigenlijk het verhaal achter "Wallonië" zijn?
Alles begon wanneer Julius Caesar Gallië in 57 VC veroverde. Een gebied waar de bevolking van het gebied Keltisch met een Germaanse invloed was. Die sterker aanwezig was in het Noorden van de toenmalige Romeinse provincie (Gallia Belgica) dan in het zuiden.
Geleidelijk aan romaniseerde dat gebied zich en veranderde de inwoners in Gallo-Romeinen. Die hun Keltische dialecten achter zich lieten en een gevulgariseerde vorm van Latijn gingen spreken. Een groep die, door hun Germaanse buren, de Walh (enkelvoud) of Walha (meervoud) genoemd werden.
Een benaming die oorspronkelijk afkomstig is van het oude Duitse woord dat diende als een verwijzing voor een Romein of vreemdeling. Die de Germaanse volkeren aan hun Romaanse buren gaven, incluis het Gallisch gedeelte dat zich grotendeels geromaniseerd had. Maar de betekenis van de term evolueerde en verwijst tegenwoordig naar de Keltisch of Latijns sprekende mensen.
Naast de inspiratie naam voor de naam Wallonië heeft ook de lokale taal, dat we ondertussen nog steeds als het Waals kennen, een afgeleide benaming bezorgd. Dat naast het Picardisch en het Lotharings nog steeds de vaakst voorkomende streektaal in Wallonië is.