- Back to Home »
- actua , games , geschiedenis , politiek , sport , terminologie , weetje »
- sporten doet aan schaken denken
10 augustus 2010
Gisteren verklaarde de Vlaamse minister van sport dat schaken, darten, biljarten en andere niet erkend worden als een sport die op de sporttakkenlijst komt. Omdat de focus op gevaarlijke en een eigen interpretatie van wat nu juist fysieke sporten zijn ligt. Iets waar de Vlaamse schaak federatie, na vele jaren te vragen om opgenomen te worden, niet erg mee is opgezet.
Meteen voldoende motivatie om is te kijken naar de geschiedenis achter één van de oudste denksporten. Met name het schaakspel, dat tussen 500 en 700 na Christus zou zijn ontstaan. Om systematisch te evolueren tot de versie die we nu kennen.
Waarbij het oud Indische spel Chaturanga aan de basis moet hebben gelegen. En de stukken het equivalent waren voor de vier takken van hun leger. Door middel van een paard (paard), olifant (loper), schipper (loper die over obstakels kan springen), strijdwagen (toren), en infanterie (pion) stukken werden weergegeven.
Net als de regering doordat de koningin destijds voor een minister of een adviseur stond, in de Chinese versie dat ook op een vroege versie van stratego lijkt, terwijl de koning door soortgelijke functies werd vervangen. Zoals Raja, generaal, keizer en andere hogere bestuursfuncties.
Waarna een soortgelijke versie van het spel, onder de naam Chatrang, in het oude Perzië werd ontwikkeld. En de regels verder uitbreide met de "schaak" waarschuwing om vroegtijdige beëindigen van het spel te vermijden. Net als de verplichting om je koning bij het schaak staan te verplaatsen komt van hen.
Door de Islamitische verovering van Perzië werd het spel via het noorden van Afrika naar Spanje gebracht. Dat door zijn groeiende populariteit heel wat tactische en strategische literatuur hierover had doen opkomen.
Net als bij het sporten lijkt de origine van de sport nauw verwant te zijn met disciplines die in eerdere eeuwen voornamelijk als trainingsmiddel voor soldaten diende. En samen een geheel vormen om de reactietijd en het tactische inzicht te helpen onderhouden en verbeteren.
Ondertussen bestaat het spel ook in tal van variaties, zoals een versie voor drie spelers. Meer over de geschiedenis van het spel kan je hier en hier terugvinden.
Door hun complementaire aard zou een bundeling een mogelijke piste kunnen zijn. Het ééne na het andere of letterlijk samengesmolten zoals het fragment uit de tv reeks Sliders illustreert. Iets dat een politicus die zowel fysiek als mentaal voldoende fit moet zijn zou mogen inzien.