06 augustus 2009


Nog niet zo lang geleden kreeg ik in mijn bibliotheek een vraag over kaarten die de klimaatverandering in de komende 50 jaar weergeven. Een vraag die je gemakkelijk denkt te zullen kunnen beantwoorden omdat, na onder andere "An Inconvient Truth", er bijzonder veel over gezegd en geschreven is.

Dus in een eerste reflex kijk je eerst of je geen boeken over dat onderwerp in huis hebt. Vreemd genoeg bevatte het in boek vorm verschenen verhaal van Al Gore net die informatie niet.  Omdat de eigen non-fiction collectie nooit zo up-to-date is als het internet ben ik ook daar is gaan kijken.


Met als resultaat dat je binnen enkele minuten door een spreekwoordelijke zee aan data moet zwemmen.  Waarbij niet alles steeds even relevant is, maar verder helpt het antwoord in te kleden.


Maar een echt mooi voor verpakt antwoord op de gestelde vraag vond ik er niet, omdat je er vaak met ruwe data (IPCCGISUNEP) geconfronteerd word.

Een probleem waarbij boeken over dat onderwerp een verwerktere vorm van kunnen bevatten.  Een bron die je op termijn wellicht ook vaker in een Nederlandstalige vorm via bijvoorbeeld Google Books of het Gutenberg project on-line zal kunnen teruggevonden worden.

Al wil dat niet zeggen dat je je daarom moet beperken tot boeken, want er komen dagelijks nieuwe manieren bij die je helpen om je een weg door die ruwe data te bannen.  Denk maar aan Wolfram Alpha of Wikipedia waarbij je rond het gewenste onderwerp ook vaak handige informatie kan terugvinden.



Om enigszins voorbereid te zijn om te weten wat je aan de hand van je fysieke collectie kan antwoorden, kan je zelf al op bepaalde vragen proberen te anticiperen. Net zoals het Vlaams/Nederlands Delphi project dat voor bepaalde frequent voorkomende thema's doet.

Met het verschil dat je op die manier je eigen collectie beter kan gaan kennen, bepaalde interessante weetjes en handige informatie beter kan gaan ontsluiten door het in een blog bericht te gieten.  Hetgeen een meerwaarde aan je bibliotheek blog kan geven.

Zo wist ik in "Onze planeet wordt heet! : Global warming bij ons" van Jill Peeters (zie 1ste afbeelding) en "Brandpunt aarde : Hoe we de wereld kunnen redden zonder het licht uit te doen" van Gabrielle Walker en David King (zie 2de afbeelding) al beter verwerktere informatie van de eerder gevonden ruwe informatie terugvinden.

Een onderwerp dat naar mijn mening en die van Ben Jervy van de Huffington Post niet altijd in het juiste daglicht word gezet :

It's not the planet that needs saving. The Earth, no matter how badly we abuse it, is going to be just fine. (At least for about 5 billion years until the sun goes all red giant and torches this third rock.) It has overcome worse scourges than what we're dealing it now. It adapts. It self-corrects. Over time, anything that causes too much harm to the global ecosystem is wiped out.

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. De boeken van Peter Tom Jones (http://www.petertomjones.be) bevatten ook klimaatmodellen voor de toekomst, ik ben niet zeker of er ook kaarten in staan. En nog 2 fijne boeken zijn "Onze ecologische voetafdruk. De aarde bekeken vanuit de ruimte" en "Atlas van de dagelijkse wereld. Ons bestaan in kaart gebracht".

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zien er beslist interessante bronnen uit, al vrees ik er inderdaad wat voor dat ze geen antwoord op de gestelde vraag kunnen leveren. Of toch niet in de verzochte vorm.

    Heb bij Peter Tom Jones bijvoorbeeld vruchteloos gezocht naar een interne zoek mogelijkheid. Iets dat ik uiteindelijk via Google heb gedaan, maar zonder echt bevredigende resultaten :s

    Ik had zelf ook al menig boek over het onderwerp opengeslagen, maar zulke concrete dingen stonden er meestal niet in. Al zijn jouw suggestie inderdaad wel mooie aanvullingen bij het thema :-)

    * Atlas van de dagelijkse wereld
    * Onze ecologische voetafdruk

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris