09 mei 2009In het Deense Aalborg voerde de lokale politie en de Deense fiets federatie een campagne voor het dragen van helmen in het verkeer. Waarbij ze geen boetes of preken uitdeelden, maar door elke ietwat sneller voorbijrijdende fietser een knuffel en een helm te geven.  Een aanpak die iedereen wel weet te appreciĆ«ren en bovendien vlot doorverteld wordt. (via BoingBoing)

Het doet mij dan ook denken aan iets dat ik tijdens mijn bibliotheek opleiding heb gehoord.  Namelijk dat slechte communicatie of acties heel wat sneller bij meerdere mensen te oren komen, dan de positieve.  Zo hoorde ik vandaag over een ontevreden klant die na 6 dagen te laat zijn, in een Aalsterse bib, voor 3 dvd's zo'n 17 euro boete moest betalen.

Hoewel ik wel begrijp dat die hoge boetes wellicht de bedoeling hebben om afradend te werken zorgt het wel  voor heel wat negatieve reclame.  Zijn zulke hoge bedragen dan wel de beste oplossing?  Net zoals bij het blijven doorvragen tot je aan de kern in de kern inhoud van de vraag komt, kan diezelfde methode ook gebruikt worden in het zoeken naar de reden waarom mensen juist te laat zijn.

Bij onbereikbaarheid kan je zo je inleverschijf en het on-line verlengen beter in de verf gaan zetten.  Of kijken of er geen opties in de catalogus interface kunnen worden toegevoegd zodat de gebruiker ervoor kan kiezen om bijvoorbeeld automatisch per mail gewaarschuwd te worden.  Met een zelf instelbaar aantal dagen eer je de waarschuwing krijgt.

Waardoor je niet alleen klantvriendelijker kan worden maar ook goede reclame kan gaan genereren zonder daarom iets aan je originele doelstellingen te moeten veranderen, enkel aan de methode.  Is dat geen win/win situatie?!

{ 1 Reacties... read them below or add one }

  1. Het heeft natuurlijk wel nadelen, maar die wegen denk ik toch niet op tegen de voordelen.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris