14 januari 2009

 Je zou binnen de muren van de bibliotheek één of meerdere huisdieren kunnen hebben.  Al zijn de meeste dieren, zoals katten en honden, daarvoor niet al te geschikt.  Onder meer vanwege de mogelijke allergische reacties van sommige gebruikers.

Wat wel een probleem kan vormen wanneer een blinde zijn geleidingshond mee de bib inkomt.  Want het is niet omdat je blind bent dat je niet kan genieten van bijvoorbeeld de auditieve collectie.  Al is de kans dat zich zoiets voordoet bijzonder klein aangezien die doelgroep vaak enkel via een speciale daarvoor voorzien bib werkt.

Maar er ook zijn ook dieren waar allergenen niet (of minimaal) meespelen.  Zoals vissen of hamsters bijvoorbeeld.  Van die laatste kan je hun energie om rondjes te lopen altijd wel hergebruiken voor andere doeleinden zoals een ecologisch verantwoorde papierversnipperaar.


Met vissen als bibliotheek huisdieren heb je alvast heel wat minder problemen. Aangezien je ze door hun formaat vrijwel overal kan plaatsen.  Bovendien kunnen ze een bron van inspiratie voor het opzetten van  activiteiten, zoals bijvoorbeeld het versieren van je plafond, het vissen naar een goed boek en het aanprijzen van boeken door indringers .

Bovendien kan het een manier zijn om het gemoed van zowel de bezoekers als de medewerkers te verbeteren .  Uit studies is er namelijk gebleken dat het houden van huisdieren positieve gevolgen kan hebben.

Een idee dat je reeds in heel wat, vaak buitenlandse, bibliotheken kan terugvinden.  Waarbij de aquaria,als opvullers, tussenwanden, inkomstgang, inkomstpoort, mascotte, enz. wordt gebruikt.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris