- Back to Home »
- internet , religie »
- paus lust het net niet
03 december 2008
Paus Benedictus de 16de, die de universiteit van Parma bezocht, vertelde er enkele dagen geleden het volgende.
"In conclusion Pope Benedict, said today’s younger generations are exposed to a double risk, largely due to the widespread use of new technologies: on one hand, noted Pope Benedict there is a danger that the students capacity for concentration and mental application on a personal level are reduced; on the other hand there is a danger that the students isolate themselves in an increasingly virtual reality."
Iets dat je ooit ook wel gehoord zou kunnen hebben over boeken, maar die zijn ondertussen ook ingeburgerd en vertrouwd geraakt. Niemand zou nu nog durven beweren dat je na het lezen van een Stephen King een moordenaars gaat worden. Maar voor games kan dat nog steeds.
Het cliché dat de paus hier dan ook zo mooi illustreert is dan ook zo oud als het maar kan zijn. Het is wel bedroevend dat iemand die beter zou moeten weten het blijkbaar niet erg vindt om zich eerst wat beter te gaan (of te laten) informeren. Misschien kunnen de Italiaanse of Vaticaanse bibliothecarissen er een mauw aan helpen passen.
Ik ben alvast erg blij dat we in een land leven met een stricte scheiding tussen kerk en staat, want dat de kerk haar macht (on)rechstreeks en/of (on)bewust aanwend is meestal geen goede zaak. Zo verdwijnt bijvoorbeeld de evolutie theorie van Darwin uit het Roemeense leerprogramma.
Die scheiding is erg belangrijk inderdaad. Soms twijfel ik wel eens of die er echt is, met al die bemoeizucht, maar het is hier toch beter dan in menig ander land gelukkig..
BeantwoordenVerwijderenInderdaad, maar ergens vrees ik er wel wat voor dat er op termijn een overwicht zal ontstaan aan aanhangers van de andere kant waardoor het tij hier ook is zou kunnen keren. En aangezien zelfs de funderingen van je democratie vrij vlot herwerkt kunnen worden bied ook dat geen zekerheid. Maar zelfs indien het ingeschreven is, wilt het nog niet zeggen dat het gerespecteerd wordt, kijk maar hoe mensen met een andere religie dan de staatsreligie in bijvoorbeeld China en Egypte worden aangepakt ... het zou bijna gaan inspireren op een totaal verbod op het buitenshuis beleven van religie. Omdat mensen die zich publiekelijk verenigen voor of door hun geloof er altijd wel in slagen om ergens de vrijheden van hun naaste te gaan beperken of beroven. Niet allemaal maar steeds voldoende om effect te hebben. De ééne zijn geloof is de andere zijn vrijheid, als het ware :s
BeantwoordenVerwijderen