29 oktober 2008

Hipster is een woord dat doorheen de tijd een andere invulling is gaan krijgen. De herkomst van het woord komt van een afgeleide van "hepi" dat in West Afrika zien betekent of "hipi" dat dan weer voor het openen van je ogen staat, heel waarschijnlijk in de zin van het hebben van revelatie.

In de begin jaren van de Jazz (1930) werden opkomende artiesten "hep" genoemd en hun fans "hepcats". Iets dat na verloop van tijd geëvolueerd is naar "hip".

Om dan uiteindelijk rond 1940 "hipster" te gaan worden in plaats van "hepcat". "Hipsters" waren ook meer in bebop en jazz geïnteresseerd dan in Swing muziek, wat wel een verschilpunt is met de voormailge "hepcats".

In 1990 werd het woord dan gerecycleerd om het te gebruiken als beschrijving van jonge midden- en bovenklasse volwassenen die interesses hadden die buiten de mainstream vielen.

Wat het woord in deze tijd juist betekend is afhankelijk van je bron. Sommige noemen hen opportunisten die de laatste nieuwe trends volgen, terwijl anderen hen eerder als alternatieven omschrijven.

Current, de media website van Al Gore, maakte er alvast het volgende filmpje over. Waarbij het woord in een blog context wordt geplaatst. De geïnteresseerden kunnen hier wat meer lezen over de vermelde Steve Aoki.Kort samengevat komt het dus eigenlijk neer op deze herwerkte beschrijving van wat je in Wiktionary kan terugvinden.

Hipster (meervoud hipsters)
 1. een persoon die geïnteresseerd is in de nieuwste trends en rages
 2. een persoon die enkel in de nieuwste trends en rages geïnteresseerd is om om zichzelf in de kijker te spelen
 3. een lid van een alternatieve cultuur
 4. iemand die uitblinkt in het uitvoeren van een opkomende muziekgenre 
 5. een aanhanger van iemand die uitblinkt in het uitvoeren van een opkomende muziekgenre

{ 3 Reacties... read them below or Comment }

 1. Je bent nog een betekenis vergeten:
  http://www.elicious.nl/wp/wp-images/articles/hipster.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een nieuwe aanvulling van mogelijke betekenissen en er best wel mag wezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Awel, een beetje onderbroekenlol ;)

  BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris