05 september 2008

Recentelijk kwam Google Chrome op de proppen en bracht het zijn uitleg in strip vorm.  Iets dat je meer en meer begint te zien omdat het de informatie op een luchtige, grafische manier weergeeft.  Net zoals deze strip over het publiek domein.

Maar daar stopt het niet bij er worden ook meer en meer films gemaakt die hun inspiratie uit strips gaan halen.  Zo gaat Steven Spielberg Kuifje verfilmen, komt X-Men terecht in de Victoriaanse periode en nog heel wat meer. Terwijl er vroeger voornamelijk adaptaties op boeken werden gemaakt.  Een bron die verre van opgedroogd is, maar de strip meer ruimte en erkenning moet gaan geven.

De strip is trouwens een medium waarmee je naadloos kan gaan aansluiten bij de nieuwste trends en ontwikkelingen, zoals deze nieuwe Kiekeboe strip bewijst.  Maar de beweging gebeurt ook in de omgekeerde richting, zo kan je on-line ook losse strips of heuse stripreeksen terugvinden

Gedurende een veel te lange periode heeft het accent op het aanbod van boeken gelegen.  Waardoor de strip collecties vaak ondervertegenwoordigd waren.  Waren want als de bibliotheken hier niets aan doen dan krijg je bewonderenswaardige initiatieven zoals de stripbib in Meise.

Een initiatief dat bibliotheken op intergemeentelijk niveau zouden kunnen aanmoedigen en waarbij er voor een infrastructuur en de nodige ondersteuning wordt gezorgd.  Zodat je op zo'n manier de samenwerking met de lokale organisaties kan opkrikken en een aanvullende collectie op maat van de interesses van je gebruikers krijgt.

Het is eigenlijk ook raar dat in een land als België, dat toch wel een rijke stripgeschiedenis heeft, niet meer met deze mediavorm gedaan wordt.  Waarom zouden we anders een stripmuseum hebben in Brussel of postzegels en belkaarten met stripfiguren erop?  Voor een boekenmuseum moet je trouwens naar Nederland, want naar mijn weten kennen we dat hier niet.

Al zijn er uiteraard ook uitzonderingen, zo heeft bijvoorbeeld de bibliotheek van Turnhout een speciale link met de strip en organiseert het er zelfs jaarlijks een festival rond.  Ze worden trouwens ook het referentiepunt van de vlacc voor de invoer van nieuwe strips.

Boek.be organiseert zelfs een tegenhanger van het andere boek, namelijk de andere strip.  De vraag is nu nog wanneer die wind zal overslaan naar de bibliotheken?  En of alle andere media dezelfde waarden zullen meekrijgen als die dat voor de collecties gebruikt worden.  Namelijk een pluriform en evenwichtig aanbod van andere meningen en media.

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Toch bekruipt me het akelige gevoel dat die uitleg in stripvorm er is omdat het merendeel van het publiek er anders niets meer van begrijpt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het gaat meestal om al redelijk specifieke onderwerpen die je anders maar een kleine groep mensen begrijpbaar kan maken. Door het te schetsen en op zo'n manier te brengen motiveer je niet enkel mensen om verder te kijken/lezen, maar ook om toch iets van op te steken. Er zijn zo nog een pak andere onderwerpen waar dit principe handig van pas zou kunnen komen vermoed ik. De wereld(bevolking/kennis) specialiseert zich meer en meer. Waardoor de algemene kennis over bepaalde domeinen bij geïnteresseerden en vakmensen te liggen komt. Persoonlijk zou ik graag een middel op de informatiemarkt zien komen, dat je toelaat om enige basiskennis op te doen over zowat alles. Zodat je op basis daarvan weet waarheen of waarover je juist informatie nodig hebt.

    @ Danniëlle : Ik zou het zou wel akelig als bevrijdend noemen :)

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris