07 februari 2012


Charles John Huffam Dickens (7 februari 1812 – 9 juni 1870) was een Engelse novellist uit de Victoriaanse periode. Die dankzij een aantal iconisch geworden werken naam en faam maakte. Met  levendige karakters in een welomschreven weergave van hoe het leven er toen aan toe ging.

Net als stukken uit zijn eigen leven die hij in zijn boeken verwerkte. Zo moest zijn vader de gevangenis in omdat hij zijn schulden niet kon betalen. Waardoor hij de komende drie jaar niet langer meer naar school kon gaan en moest gaan werken. Een ervaring die hem zou inspireren voor "David Copperfield" en "Great expectations".

Zijn literaire debuut begon hij als een journalist. Waardoor hij de nodige contacten legde om "Sketches by Boz" en "Pickwick Papers" te kunnen uitgeven. Hetgeen de start van een veelbelovende carrière.

Waarin hij nog tal van novelles,  een autobiografie en reisboeken schreef. Maar hij editeerde ook wekelijkse periodieken, zat liefdadigheidsinstellingen voor en schreef theaterstukken. Waarvan hij in 1851 een voorstelling mocht geven voor Queen Victoria. Hij was vaak ook in het buitenland om bijvoorbeeld lezingen tegen de slavernij in de VS te geven.

Hij populariseerde het gebruik om in maandelijkse onderdelen te schrijven. Hetgeen zijn verhalen een gekenmerkte structuur meegaven. Waarbij het einde van elke editie een cliffhanger had zodat het publiek uitkeek naar de volgende uitgave. Een gebruik dat later door vele van zijn collega's zou worden overgenomen en nu ook vaak in tv-reeksen en films kan gezien worden. (via google doodle met wikipedia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris