22 mei 2009

 We zijn het ondertussen gewoon dat een week zeven dagen telt, maar vanwaar komt dat eigenlijk? Want niet iedereen gebruikte vroeger evenveel dagen in een week. Zo bestonden er in sommige culturen weken van vijf dagen en in andere weken van twintig dagen.

Al waren er al van vroeg af aan heel wat culturen die wel een stelsel van zeven dagen kende. Dankzij een kalender systeem dat steunde op de toen met het oog zichtbare planeten, de maan en de zon. Objecten die al gauw mythische verhalen en goden met zich meekregen.  Zo is de naam van elke dag van de week een samentrekking van "de dag van" en de naam van een godheid voor die dag.  Al is die betekenis soms verloren gegaan in de hertaling.


  • Zo is maandag de dag van de maan.  Het Franse woord "lundi" verwijst echter wel nog naar de Latijnse godheid Luna.

  • Dinsdag is toegekend aan de planeet Mars en de term zelf zou afkomstig zijn van de woorden "Diessendag" en "Dijssendag".  Een hertaling van het Noorse woord voor de dag van Tyr.  Een godheid die je kan vergelijken met de Griekse Ares of de Romeinse Mars.  De gekozen naam die die dag aangeeft is dan ook erg afhankelijk van de lokale taal en haar invloeden.  Net zoals ik hierboven al aanhaalde sluit het Franse woord "mardi" ook hier heel wat nauwer aan bij de naam van de Romeinse oorlogsgod Mars.

  • Woensdag is toegekend aan de planeet Mercurius. Een naam die afkomstig is uit de Noorse mythologie.  Namelijk de samentrekking van "de dag van Wodan".

  • Donderdag is dan weer hertaald naar één van de karakteristieken (het laten donderen/bliksemen)  van de godheid voor de planeet Jupiter.  Die bij de Romeinen onder dezelfde naam "werkte", maar ook bekend stond als de Noorse Thor of de Griekse Zeus.

  • Vrijdag is dan weer geassocieerd met Venus en de godheid Freya.

  • Saturnus is een godheid en planeet die zou instaan voor de landbouw en dus ook zijn dagje kreeg.  Samengetrokken en hertaald werd dat zaterdag.

  • De Latijnse naam voor de godheid die de zon voorstelde heet Sôl.  Net als bij zijn voorgangers is zondag dan ook een samentrekking van de dag van Sôl.

Het kijken naar de planeten was toen ook een erg betrouwbaar middel om je een idee te geven van de tijd. Zo kon je dankzij de equinox ook vlot bepalen hoe lang je nog van een seizoen verwijderd was.  Een vaardigheid die door de opkomst en gebruiksvriendelijkheid van nieuwe technologiën voor het grote publiek verloren lijkt te gaan.

{ 1 Reacties... read them below or add one }

  1. Inderdaad eh, informatie kan best boeien. Maar als die in een minder toegankelijk formaat gaat zitten kan het wel zinnig zijn om hun relevantie bijvoorbeeld aan de hand van soortgelijke berichten te promoten. Zowel voor fysieke als digitale bronnen. Want de bronnen kennen is één ding, maar het verhaal samenbrengen is daar nog iets anders.

    Het zou wel leuk zijn moesten meerdere bibliotheken daarbij gaan samenwerken. Kwestie van de "last" wat te verdelen en met voldoende regelmaat nieuwe content te krijgen. Bovendien zou het ook een mooie aanvulling zijn op de vele fictie berichten die je op biblio blogs kan lezen.

    Hmmz, ... eigenlijk is dit een volledig nieuw berichtje waard eh :D

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris