11 maart 2009

Op het eerste zicht lijkt het wel een wat raar onderwerp, maar ook voor het overleven van allerlei rampen is enige kennis van belang.   Kennis die onder andere kan doorgegeven worden door het trainen op zulke voorvallen. Zodat je tijdig en gepast kan reageren als er zoiets gebeurt.

Brand alarm oefeningen hebben dus wel degelijk hun nut en kunnen voor tal van doeleinden (brand, gaslek, ... ) gebruikt worden.  Net als een EHBO training je bijvoorbeeld reflexen kan aankweken waar je anders niet of te laat zou aan denken.

Het BBC programma "How to Survive a Disaster" bundelde enkele tips uit de verhalen van mensen die een ramp hadden overleefd. Waarvan ik hieronder een korte opsomming heb gemaakt :

  • Als je in een appartementsblok zit kan je best een kamer nemen die zich lager dan de zesde verdieping bevind, omdat de brandweer anders met haar ladders niet tot bij jou geraakt.
  • Neem altijd een gasmasker mee als basisuitrusting in je bagage. Het lijkt wat raar, maar het kan best wel handig van pas komen om niet door de rook bedwelmd te geraken en sneller buiten te komen.
  • Bepaal ook hoe ver jouw kamer van mogelijke uitgangen verwijderd is. En langs waar je naar buiten kan geraken, zoals een trappengang of raam.
  • Vuur verspreid zich altijd sneller dan je denkt, reageer er dan ook naar.
  • Twijfel niet (te lang) om tot actie over te gaan als je de indruk krijgt dat er gevaar is. Ook al reageert je omgeving niet.
  • Train jezelf op het vlot uit en aandoen van veiligheidsbescherms, zoals wagen- en vliegriemen.
  • Als je ergens hevig bloed, probeer het dan te stelpen en bind desnoods het lichaamsdeel af met bijvoorbeeld je riem zodat je niet teveel bloed verliest.
Er zijn ook heel wat psychologische reacties die je in een groep zou kunnen vertonen die je door voldoende voorkennis en training kan vermijden.  Zoals het omstaanders effect, het afschuiven van verantwoordelijkheid, (in)directe beĆÆnvloeding, en soortgelijke.  Het experiment waarbij deze gedragingen het best naar voor komen is wellicht de test waarbij er rook in een kamer werd gestuwd.Het internationale Scouts motto van Baden Powell is hier dan ook wel erg van toepassing, namelijk "be prepared". Want je weet nooit wanneer je ermee te maken zal hebben.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris