21 december 2008

Brandend actueel is de nieuwe, of eerder de opflakkering van een oude, politieke crisis.  Waarbij het te volgen systeem zo vervormd is geworden door de jaren heen dat er nog met moeite op een korte termijn tot actie kan worden overgegaan.

Patrick Moberg denkt zelfs dat mensen mekaar niet zouden mogen regeren.  Om dit toe te lichten maakte hij gebruik onder andere van geluid uit de "Hitchhiker's Guide to the Galaxy " om het in een filmpje te gieten.

Persoonlijk stel ik mij wel al is de vraag waarom het systeem dat in de Kamer en de Senaat wordt toegepast niet wordt aangewend voor het vormen van een federale regering?  Zodat de kiezer meer inspraak krijgt in wie en in welke mate er zal zetelen in de nieuwe regering.Of dat men zou overgaan naar een confederale samenstelling .  Aangezien zich daar de zwaartepunten bevinden. Voor voorbeelden van dit systeem te zien hoef je trouwens niet erg ver te gaan, Nederland en Duitsland hanteren dit bijvoorbeeld.  Al zou de Belgische versie wel ietwat verschillen aangezien het om een gewestelijk confederalisme zou gaan in plaats van de provincies/staten in die buurlanden.

Hopelijk zullen de broodnodige aanpassingen aan het systeem worden gemaakt.  Met mogelijke (lokale) referenda over bepaalde beslissingen waar ze het niet over eens geraken.  Anders kan Europa het best een politieke interventiemacht sturen om de zaak over te nemen.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris