- Back to Home »
- geschiedenis , google »
- Googles 10de verjaardag
25 september 2008
is onlangs 10 jaar geworden. Op een debateerbare datum, aangezien die afhankelijk is van wanneer je juist begint te tellen.
Want je kan kijken naar de datum dat Larry Page en Sergey Brin bezig waren met Backrub, de voorloper van de Google zoekmachine, of je kan kijken naar wanneer het domein van Google werd geregistreerd.
Dit is ook één van de redenen waarom ze de afgelopen 10 jaar haar verjaardag sporadisch op de 7e of de 27ste september heeft gevierd.
Om deze verjaardag extra in de verf te zetten hebben ze 2 bijkomende sites opgezet. Namelijk ééntje om de geschiedenis en de impact van Google weer te geven.
Bij de andere site krijg je tot de 20ste oktober de tijd om allerhande ideëen in te dienen die de wereld voor heel wat mensen zou kunnen verbeteren. Het project loopt onder de naam "project 10 to the 100" waarvan je hieronder het verklarende filmpje kan zien.
Maar bij deze 10e verjaardag is het ook wel is interessant om stil te staan bij hoe Google je leven heeft weten te raken en te veranderen. Iets dat je bovendien ook kwijt kan op deze pagina die ze hiervoor hebben opgezet.
Voor mij is Google het eerste echte bedrijf dat vanuit het standpunt van haar doelpubliek, wij dus, iets heeft opgebouwd en dat steeds is blijven verbeteren. Een manier van werken die niet zo evident was in haar beginperiode, maar waardoor ze toen al een trendsetter was.
Bovendien zijn ze na verloop van tijd ook open ideeën en projecten gaan ondersteunen, waardoor ze ook anderen instellingen zijn gaan helpen zodat ook zij de toegang tot de informatie kunnen helpen te vergemakkelijken. Waardoor het ook het gedachtegoed en de waardering voor deze projecten heeft vooruit geholpen.
In mijn ogen verdedigd Google dan ook dezelfde waarden als waarin ik geloof. Namelijk het helpen van mensen door het toegankelijker maken van informatie via aangepaste werkmiddelen, die ontwikkeld worden met een open en praktische ingesteldheid.
Bovendien kan je ook steeds feedback leverend door wijzigingen, suggesties en ideeën door te sturen. Waardoor er doelgericht kan worden om diensten op maat van zoveel mogelijk mensen te leveren. Er is dus wel een vorm van dialoog mogelijk tussen de makers en de gebruikers die te danken is aan haar bedrijfscultuur.
Door al die dingen lijkt Google mij dan ook een lichtend voorbeeld te zijn van hoe de dingen ook anders gedaan kunnen worden. Zelf maak ik regelmatig gebruik van hun diensten, vooral van Blogger, Gmail, Google Reader, Google Analytics, Google Web Search, Google Groups en YouTube dan.
Wat mij ook vaak is opgevallen is dat vele mensen schrik hebben van Google. Terwijl het net zoveel voor haar (potentiële) gebruikers doet.
Een angst die ik ook bij instellingen zoals bibliotheken of zelfs het bestuur van de Europese Unie kan terugvinden. Waarbij men liever parallel met Google werkt dan tot een goed en voor beide kanten aanvaardbaar akkoord komt voor bijvoorbeeld het digitaliseren van de Europese collecties.
Wat wel een zonde is, want het heeft mijn leven enkel maar vereenvoudigd en aangenamer gemaakt. Al moet ik wel erkennen dat je hierdoor wel erg afhankelijk wordt van één instelling. Maar dat ben je altijd wel ergens in meerdere of mindere mate.
Misschien is het een kwestie van het doorlopen van de stappen van aanvaarding te geraken en het beter afwegen van alle negatieve uitingen die er zo wel is rond het gebruik van de Google diensten gemaakt zijn. Enige objectieve afwegingen kunnen daarbij al heel wat helpen.
Maar wat zijn jullie ervaringen zoal met Google?