- Back to Home »
- muziek , wetenschap »
- moderne klassieke muziek lastiger voor verstand
05 augustus 2010
Philip Ball de auteur van "The Music Instinct" steunt zich op de laatste bevindingen van neurowetenschappers om te verklaren dat moderne klassieke muziek door zijn structuur minder gewaardeerd zou zijn.
Doordat nieuwe muziekschrijvers met oude tradities hebben gebroken. Komt de atonale muziek als moeilijker te volgen over. Hetgeen de muziek minder voorspelbaar maakt.
Volgens Professor David Huron, een expert in muziek cognitiviteit aan de Ohio State universiteit, is het menselijk brein vooral bezig met het anticiperen van de toekomst. Omdat dit een grote overlevingswaarde met zich meebrengt, is het hier uiterst vaardig in.
Iets dat bij atonale muziek moeilijker of niet te voorspellen valt. Waardoor het erg verward aanvoelt en er geen voldoening van een accurate voorspelling is.
Dokter Aniruddh Patel, een onderzoeker aan het Neurosciences Institute in San Diego, weet te vertellen dat de tonaliteit van traditionele klassieke muziek dezelfde mechanismen gebruikt als die om taal te verwerken.
Hetgeen zou kunnen uitleggen waarom zulke muziek verwant is aan de menselijke geest en waarom atonale muziek zoveel moeilijker is de eerste keer dat je ze hoort.
Hetgeen mij wel verbaasde want bijzonder veel nieuwe muziek, uit zowat alle genres, kan je op een piano coveren. Maar waarvan je dan misschien net wel weer de melodie herkent. Covers die vlot terug te vinden zijn op YouTube. (afbeelding, bron via)