13 september 2011OmnesViae is een reconstructie van de 'Tabula Peutingeriana' aan de hand van Google Maps. Een middeleeuwse kopie van een Romeinse wegenkaart. Dat René Voorburg, de digitale archivaris van de Koninklijke Bibliotheek van Nederland, langs deze weg ontsloot.

De enige overblijvende kaart van de 'cursus publicus', een overzicht van het wegennetwerk van het Romeinse Rijk. Dat wist te overleven dankzij een kopie die een monnik in de dertiende eeuw maakte. Op de kaart kunnen heel wat Romeinse nederzettingen, de wegen ertussen, rivieren, bergen, wouden en zeeën afgelezen worden. Net als de afstanden tussen de nederzettingen.

Waarvan de drie belangrijkste Rome, Konstantinopel and Antiochië waren. Daarom zijn deze op de kaart als een icoon weergegeven. Naast stukken van Europa worden er ook delen van Afrika, het Midden-Oosten en Azië getoond.

Voor reizigers was zo'n kaart te duur, daarom hadden zei vaak enkel de volgorde waarin ze de steden zouden voorbij gaan en de afstand ertussen. Op een vergelijkbare wijze weergegeven als op de manier waarop metro haltes getoond worden. (via presurfer met wikipedia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris