16 mei 2009

informatica kennis in de bib


Na anderhalve maand aan de slag te zijn als bibliothecaris heb ik gemerkt hoezeer een goede algemene informatica kennis je werking kan verlichten. Niet erg verbazend komen vele hulpmiddelen om dit te vereenvoudigen van, de door voor velen als de grote concurrent geziene, Google. Een extra reden om de evoluties van de diensten binnen dat bedrijf op de voet (proberen) te volgen dus.

Enkele mogelijke invullingen :

  • Blogger als bibliotheeksite
  • Google Agenda zowel voor intern als extern gebruik
  • Google Apps om alles onder de account van bib@gemeente.be te zetten
  • Google Docs formulieren voor suggesties, contact, ed.
  • Google Mail om overal aan de mail te kunnen, zeker nu je je Outlook gegevens kan importeren
  • Google Maps om de eigen locatie en die van de partners aan te geven
  • Google Reader ter vervanging van de ontelbare nieuwsbrieven en het volgen van 2.0 media
  • Google Sites om je intranet en publiekswiki uit te bouwen
  • Picasa voor de foto's kwestie van een extra login voor Flickr te besparen
  • YouTube voor de eigen (activiteiten, rondleiding) en andere filmpjes op te bekijken

Om even terug te komen op de algemene vaardigheden is het herkennen en behandelen van foutmeldingen uiteraard ook belangrijk.  Want anders kan je achteraf al is met de gebakken peren zitten.. Net zoals het tijdig updaten van je software.

Maar ook enige kennis van open alternatieven kan praktisch van pas komen.  Zo zou je door over te schakelen naar een open besturingssysteem, als je bibliotheeksoftware dat toelaat tenminste, heel wat geld kunnen besparen.   Door bijvoorbeeld al geen Windows licenties meer nodig te hebben en de computers langer met dezelfde hardware werkbaar te houden.

Er valt met andere woorden heel wat te doen om aan een ideale opstelling te komen.  Om dan nog niets te zeggen over de vele cloud computing bronnen die ter vervanging van je vaste software of als aanvullende bron kunnen gebruikt worden.

2 opmerkingen:

  1. Toch een paar aanvullingen, ipv van blogger zie ik meer in (zelf gehoste) Wordpress om als cms voor je bibliotheek te gebruiken.
    Ik mis Netvibes nog in je opsomming, voorgeschikt om goede themapagina's voor verschillende doelgroepen te maken.
    Google CSE om goede thema zoekmachines te maken.
    En LibraryThing om je aanwinsten zichtbaar te maken aan een groter publiek.

    Ach er zijn eigenlijk zoveel kansen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is inderdaad een afweging die je voor jezelf moet maken, maar dan heb je weer een hosting plek en een aparte login nodig enz.

    Ik heb Netvibes niet aangehaald omdat ik het over mijn ervaringen na anderhalve maand had en eerder Google Reader gebruikte voor het volgen van nieuws. Het was wel niet de bedoeling om er die ook al bij te halen, misschien in een volgende stap.

    Daarom zat Google CSE er ook niet in omdat je die via een pagina-element op je blogspot blog kan zetten. Maar beslist de moeite om te gebruiken en haalde ik dacht ik eerder ook al aan.

    LibraryThing kan ook altijd handig zijn, maar is momenteel zeker nog niet aan de orde en 'k ben niet helemaal zeker dat een niet catalogus geïntegreerde versie wel interessant is voor je gebruikers.

    Maar die dingen zijn bijzonder dynamisch, wat vandaag niet interessant genoeg kan zijn kan dat morgen wel zijn, en het kiezen uit de massa is zeker een tijdrovende bezigheid.

    Wat altijd wel voor een nieuwe blog categorie kan zorgen, want ik vergelijk zelf ook wel is regelmatig. Zo verkies ik momenteel Symbaloo boven Netvibes.

    BeantwoordenVerwijderen