15 mei 2009

de ruimte rond de gaten


Zwarte gaten zijn altijd al één van die opmerkelijke fenomenen geweest die je vooral in SciFi tv-reeksen kon zien.  Al lijken ze daar niet al te regelmatig op te duiken.  Maar is dat ook werkelijk zo?

Een antwoord daarop krijgen we door gebruik te maken van telescopen.   Die erg afhankelijk zijn van hun locatie op de Aarde om beter naar de ruimte kunnen kijken.  Door onze atmosfeer is die weergave echter erg troebel.   Een probleem dat wetenschappers dankzij een technologie, die "adaptive optics" heet, hebben weten te overkomen.

Al is dit niet de ideale oplossing voor het optimaal observeren van de ruimte.  Daarom bracht de NASA al een hele tijd geleden de Hubble ruimte telescoop in een baan om de Aarde.  Die sinds gisteren het gezelschap heeft gekregen van zijn Europees broer, namelijk de Herschel Space Observatory.

Een nieuwe nog straffere telescoop die dankzij infrarood technologie nog beter het heelal zal kunnen observeren.  De ESA heeft de telescoop dan ook erg toepasselijk naar de uitvinder van de infrarood technologie genoemd.

Door het gebruik van deze technologie is men tot de vaststelling gekomen dat zo goed als elk sterrenstelsel zich rond een zwart gat bevind.  Dat door zijn aanzuigingskracht de vorm van die stelsels wist te bepalen.  Maar meer hierover kan je in dit 50 minuten lange, maar bijzonder boeiende, filmpje van het Amerikaanse tv-programma Nova zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten