25 januari 2011
hezarfen en andere vroege vluchten
Hezarfen is een animatie over een mythische Ottomaanse figuur. Die tussen 1630 en 1632 een vlucht van de Galata toren naar het Doğancılar plein te Üsküdar gemaakt zou hebben. Een afstand van zo'n 3358 meter die volgens sommigen als de eerste menselijke vlucht geldt. Al valt dat natuurlijk moeilijk te bewijzen en zijn er tal van voorgangers die dit reeds zouden gedaan kunnen hebben.
Zo had Da Vinci een grote fascinatie voor het vliegen. Daarom observeerde hij vogels en schreef zijn bevindingen in 1505 neer in de codex over de vlucht van vogels. Waar hij tal van vliegmachines op baseerde zoals een lichte zweefvlieger en een soort van helicopter.
In de Griekse mythe van Phaëton vliegt de zoon van de zonnegod Helios door met de zonnewagen zijn vader te rijden. De paarden waren echter niet vertrouwd met de nieuwe bestuurder en sloegen op hol. Hierdoor reed hij meermaals rakelings langs de Aarde. Met grote dorre plekken, een woestijn, als gevolg. Om te voorkomen dat de hele Earde in brand zou komen te staan besloot de oppergod Zeus hem met een bliksemschicht te doden.
Of zoals in een andere bekende Griekse mythe waarin vader (Daedalus) en zoon (Icarus) proberen te ontsnappen uit hun, door de Kretenzische koning Minos, opgelegde gevangenschap. Doorom bouwde de vader, een gevierde uitvinder, vleugels van een houten raamwerk met veren en was. Om te vermijden dat de was zou smelten waarschuwt hij zijn zoon om niet te laag of te hoog te vliegen. In zijn enthousiasme wordt Icarus echter roekeloos en gaat hij te hoog vliegen. Met als gevolg dat de zon de was doet smelten en hij neerstort in de Egeïsche zee. (via kuriositas, wikipedia en afbeeldingen 1,2,3)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten