Sinds kort kan je op Google Street View alle 7 contintenten bekijken. Waardoor je dus ook op Antartica kan rondkijken. De wereld vanuit je luie zetel ontdekken word daardoor weer net iets gemakkelijker.
Maar vanwaar komen de namen van die continenten eigenlijk? Dankzij etymologische studies en mythes kan je je daar een beeld van vormen.
Afrika komt van de Romeinse naam "Africa" die verwijst naar "het land van de Afri". De inheemse inwoners van Noord-Afrika. Waarbij de Berberse termen "ifri" of "ifran" grot betekent. En zo verwijst naar grot bewoners. Namen die nog steeds voor de Algerijnse berber gemeenschap de "Banu Ifran" gebruikt worden.
Amerika (Noord en Zuid) heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Die ook als eerste Europeaan bemerkte dat het land niet India, maar een nog onbekende landmassa, was. Waarbij de cartografen zowel op het noordelijke als het zuidelijke deel "Americus" schreven, hetgeen in het enkelvoud Amerika geeft.Antartica komt van het Griekse "antarktiké" dat "tegenover het noorden" betekent. Waarbij "ant" voor het antipode van "artic" staat.
Azië een termm is die destijds enkel in de Westerse wereld gebruikt werd. Aangezien de verschillende volkeren uit Azië zich nooit als één collectief zagen, in tegenstelling met de Westerse zienswijze. Die in het in het oude Griekenland een vaak gebruikte term werd. Om daarna ook in het oude Romeinse rijk ingeburgerd te raken.
En zijn naam aan de vrouw van Prometheus, de naam van een nymf, de godin Eurynome, de Anatolische stad Lydia of de zoon van Cotys zou danken. Maar ook van twee figuren uit de Trojaanse oorlog die de naam Asios droegen kon komen.
Europa van het Griekse "eur" of breed en "op(t)" van ogen of gezicht zou komen. Verwijzend naar grote ogen en/of een lang gezicht. En zo zou verwijzen naar een oude godheid die in koe vorm werd afgebeeld.
Al bestaan er nog tal van andere mythes. Zoals bijvoorbeeld die waar Europa een Fenicisch prinses was die door Zeus, die zichzelf in een wit stier had omgetoverd, ontvoerd werd naar het eiland Kreta. Terwijl nog andere verwijzen naar een mythische koningin op Kreta en een gebied in het noorden van Griekenland.
Oceanië dankt zijn naam aan de Franse ontdekkingsreiziger Dumont d'Urville, die er deze benaming in 1831 aan gaf.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten