23 december 2009
er was eens een typmachine
Een typmachine is eigenlijk een verzamelwoord voor alle mechanische en elektromechanische toestellen die door het indrukken van een aantal toetsen een indruk kunnen maken op een medium. Hetgeen over het algemeen een blad papier is.
Een uitvinding dat ontstaan is uit de inzichten van andere technologien, met name die van de automobiel sector, de telefonie en de telegrafie. En voornaamste een werkmiddel voor schrijvers en het bedrijfsleven was.
Waarvoor de Brit Henry Mill in 1714 reeds een patent voor een gelijkaardige machine indiende, maar waar verder niets over gekend is. Behalve dat de eerste typmachines voornamelijk ontwikkeld werden om de blinden te helpen schrijven.
De eerste officiele typmachine zou het gepatenteerde model van William Austin uit 1829 zijn. Een machine die hij de "typowriter" noemde, maar waarmee je niet sneller kon typen dan je kon schrijven. Wellicht omdat deze uitvinding geen toetsen maar een draaischrijf gebruikte, net zoals dat bij telefoons nog het geval is geweest.
Al zou die titel ook aan het prototype van de Italiaanse uitvinder Giuseppe Ravizza kunnen toebehoren die in 1855 de "Cembalo scrivano o macchina da scrivere a tasti" of machine om met toetsen te typen bouwde. Waarmee je voor het eerst ook kon zien wat je typte terwijl je typte.
In 1867 bouwden drie Amerikanen Latham Sholes, Carlos Glidden en Samuel Soule een prototype. Waarvan er twee van de drie een akkoord met "E. Remington and Sons" aangingen die toen enkel bekend waren voor hun naaimachines. De eerste uitgave noemden ze dan ook logischerwijze "Sholes and Glidden Type-Writer". Dat een QWERTY keyboard layout had dat hierna geleidelijk aan door de andere fabrikanten werd overgenomen. De term "typewriter" is een afgeleide van deze verkorte merknaam.
Enkele jaren later, in 1870, werden zulke typmachines ook in een Europa in het commercieel circuit verkocht. Door het Deense "Rasmus Malling-Hansen" met zijn "Hansen Writing" model. Dat ze regelmatig wisten te verbeteren en uitendelijk ook het eerste toestel werd dat je toeliet om sneller de typen dan je kon schrijven.
De verschillende toestellen werden naarmate de jaren vorderden steeds gestandardiseerder. Zo doken de shift key en de shift lock, een voorloper van de caps lock, rond 1910 op bij de meeste toestellen. Net als de in 1917 toegevoegde printlinten die toestellen wat minder luidruchtiger zouden moeten maken.
De volgende stap in dit verhaal zijn de elektrische typmachines. Waarvoor Thomas Edison reeds de basis legde in 1870. En in 1902 voor het eerst verscheen, maar niet meteen een commercieel succes was.
Deze versies zijn welliswaar niet te vergelijken met de heel wat latere modellen waarbij een hybried model tussen computer en typmachine gingen lijken. Die een poging deden om te overleven op een markt waar het word processor programma op de computer de typmachines beetje bij beetje van de markt verdreef.
Maar niet voordat het zijn invloed naliet op de ontwikkeling van de eerste computer toetsenborden. En verklaart hoe de toetsenborden lay-out's als QWERTY, AZERTY, QWERTZ, HCESAR en andere zijn ontstaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten