(via)
Om verder te bouwen op de mogelijke bronnen waar je weetjes of interessante vragen kan vinden haal ik een vraag uit het programma "de wereld van Sofie" aan. Een programma van de Studio Brussel presentratrice Sofie Lemaire waarin ze met vaste regelmaat het antwoord probeert te vinden op allerlei vragen die ze zich stelt. Zo vroeg ze zich onlangs af vanwaar de term spionkop vandaan kwam.
Die tegenwoordig frequent gebruikt wordt om de plaats waar supporters tijdens een voetbalmatch staan. Meer bepaald de terassen die vanwege hun stevige karakter en verhoogde positie doen denken aan een gelijknamige heuvel in de buurt van Ladysmith te Zuid-Afrika. Waar de Britten tijdens de tweede boerenoorlog (1899-1902) tegen een minderheid van Boeren een veldslag verloor.
(via)
Omdat ze de heuvel 's nachts en in een dichte mist beklommen. Waardoor ze de daar aanwezige Boeren wisten te verassen en te verslaan. Britse geniesoldaten begonnen zich in te graven terwijl bijna 1000 soldaten rondom de heuvel bleven staan.
Vervolgens werd de succesvolle verovering van de heuveltop aan de leger aanvoerders gemeld. Om bij dageraad te ontdekken dat ze enkel het onderste gedeelte van de heuvel van de Spion Kop hadden ingepalmd.
De term heeft dus een Brits/Zuid-Afrikaanse origine. Die door de uitvinders van het voetbal werd aangenomen vanwege zijn vergelijkbare omstandigheden. Omdat ook daar de "echte supporters" van de tegenpartij zich op een verhoogde positie hebben genesteld.
(via)
Een verhaal dat enigsinds doet denken aan dat van Hamburger Hill en aan één de belegering van een Belgae fort door Julius Caesar dat enkel na verraad kon worden ingenomen. Waaruit je een basisregel uit de militaire tactieken kan leren kennen, namelijk het innemen van hoger gelegen gebieden. Wellicht is dat ook één van de redenen achter de uitdrukking "voetbal is oorlog" komt.
Een link die verder aangedikt wordt door sportverslaggevers die als oorlogsverslaggevers klinken. Met uitdrukkingen als "het vijandelijke doel belegeren", " een killersinstinct", "iemand torpederen", enz.
Prachtpost Benoit! En dat logo bovenin is helemaal fantastisch :-)
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het compliment ^^
BeantwoordenVerwijderenHet logo integreert inderdaad wel mooi :-)