08 juli 2009

zie je omgeving met je tong


Echolocatie is een soort van dierlijke sonar die het mogelijk maakt om je aan de hand van geluiden de obstakels op hun weg kunnen detecteren.  Een vaardigheid die je binnen enkele maanden zou kunnen leren.  Dat is althans wat de akoestische experts van de Spaanse Alcalá de Henares universiteit beweren.

Zo zou je door je dagelijks twee uurtjes te oefenen na enkele weken reeds je weg kunnen terugvinden in het donker.  Waarna je stilaan het onderscheid tussen een boom en een tegel zou moeten kunnen gaan voelen.  Door aan de hand van speciale tong geluiden een indruk van je omgeving op te vangen.

Al zal de mens dit nooit zo goed kunnen als de andere dieren, aangezien een mens beperkt is tot zo'n 4 geluiden per seconde terwijl dat voor bijvoorbeeld een dolfijn zo'n 200 kliks per seconde is.  Hetgeen een 50 maal een beter beeld vormt.

Om deze kansen te verbeteren kijken de Spaanse onderzoekers naar mogelijke variaties op de mondgeluiden om de menselijke echolocatie verder te verbeteren.  Een techniek die heel wat slechtzienden zou kunnen helpen om zich vlotter te kunnen verplaatsen. (afbeelding via WildLife, artikel via Wired)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten