Onlangs ben ik nog is naar een rommelmarkt gegaan om wat te kunnen snuisteren. Eén van de dingen die ik daar tegenkwam was een kadertje met een oud-Vlaamse spreuk in. Toen ik wat dichterbij ging staan las ik:
"Schuw niet den nieuwen morgen
die u aan den arbeid bindt
het is zoo mooi te zorgen
voor alles wat m'n mint."
Wat je op verschillende manieren kan interpreteren namelijk liefde voor je job of voor wat je dankzij de remuneraties ervan kan gaan onderhouden (gezin, hobby, ...). Waardoor het in één keer beide partijen kan aanspreken. Buiten een leuke decoratie mogelijkheid heeft het dus ook een motiverende kracht voor iedereen.
Bij het schrijven van een bericht heb ik er ondertussen ook een gewoonte van gemaakt om het onderwerp is in Wikipedia op te zoeken. Deze keer was ik wel even verbaasd van de hoeveelheid aan mogelijke variaties die je op spreuken hebt.
Zo heb je de kenspreuk, de kernspreuk, de leenspreuk, de lijfspreuk, de machtspreuk, de toverspreuk, de wandtegelspreuk, de wapenspreuk, de zedenspreuk en de zeispreuk. Sommige daarvan heb je wel al is eerder gehoord, zoals bijvoorbeeld de toverspreuk en de lijfspreuk, maar de andere ontgaan de meeste mensen (mezelf incluis) wel vermoed ik. Een uitgelezen kans om er even wat meer over te vertellen.
- kenspreuk : zinspreuk; leus ; ...ZAAD, o. (...aden), zaad (beginsel) van kennis.
- kernspreuk : kernachtige spreuk
- leenspreuken : overdrachtelijk gezegde
- lijfspreuk : lievelingsspreuk
- machtspreuken : gezegde waarmee men tegenwerpingen afdoet
- toverspreuk : Een `toverspreuk` is een zin (spreuk) waarmee, als deze wordt uitgesproken, men op bovennatuurlijke wijze iets kan bewerkstelligen. De veel gebezigde spreuken (door goochelaars of in sprookjes) zijn: *abracadabra *hocus-pocus *simsalabim *sesam, open u.
- wandtegelspreuk : Een tegeltjeswijsheid is meestal een spreekwoord of gezegde dat vaak op een wandtegel is te vinden. Op zulke tegeltjes staat een lerende, moraliserende, uitspraak, spreekwoord of gezegde, die ertoe diende om de lezer op iets te wijzen. Tegenwoordig wordt de term tegeltjeswijsheid gebruikt om aan te geven dat een uitspraak niet meer reëel is, omdat het er tegenwoordig anders aan toe gaat, of als iemand een uitspraak duidelijk uit het hoofd heeft geleerd. Dit gebeurt vooral omdat de uitspraken op de tegeltjes vaak verouderd zijn, en lang niet altijd meer van toepassing.
- wapenspreuk : Wordt een korte tekst verstaan, die de bedoeling van iets weergeeft.
- zedenspreuk : spreuk die een vermaning bevat
- zeispreuk : spreuk met ´zei´ en ´en´ erin, bijv. ik wil hogerop, zei de jongen en hij kwam aan de galg , apologisch spreekwoord
mooie spreuk en motiverend behalve op zondagavonden, en donderdagavonden ;-)
BeantwoordenVerwijderenbekijk het anders zo, hoe rapper je weer aan de slag gaat, hoe sneller je weer vrij zal hebben ;-)
BeantwoordenVerwijderengelukkig zijn er van tijd tot tijd wel is brugdagen die daar wel voor kunnen zorgen :-)