De laatste dagen heb ik enkele mooi voorbeelden van censuur detectie via het internet gezien. Waarbij publiekelijk beschikbare informatie kan vergeleken worden. Voor die gevallen is de beste censuur dan ook geen censuur, omdat er dan ook heel wat minder aandacht naartoe gaat.
Zo merkten de Chinezen hoe hun regering schrik leek te hebben voor de impact van sommige woorden uit de speech van de nieuwe Amerikaanse president. Doordat fragmenten die hen niet aanstonden werden herschreven of geschrapt. Zoals bijvoorbeeld ...
"Denk eraan dat eerdere generaties het hoofd boden aan fascisme en communisme. Niet alleen met raketten en tanks, maar ook met krachtige bondgenootschappen en duurzame overtuigingen."
"Aan degenen die zich aan de macht vastklampen door corruptie en bedrog en het monddood maken van dissidenten: weet dat u aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat, maar dat wij u de hand zullen reiken als u bereid bent uw vuist los te maken."
Hetgeen bijzonder snel doorprikt geraakte. China mag dan wel een grote firewall hebben die bepaalde sites en trefwoorden blokkeren, maar dat kan die informatie niet tegenhouden om zich een weg te banen.
Ook Google filtert , al is dat dan wel met een andere bedoeling . Ze proberen namelijk op die manier zoveel mogelijk erotische en provocerende beelden te weren die anders je zoekresultaten komen vervuilen. Een fenomeen dat je nog geen tien jaar geleden heel sterk en snel merkte bij je zoektochten. Maar die Google in der loop der jaren achter de schermen is gaan filteren.
Zo goed zelfs dat je er zo goed als geen meer tegenkomt. Ook op YouTube gebeurt dit , al is dat voor filmpjes heel wat vaker voor interpretatie vatbaar. Een mooi voorbeeld hiervan is het nummer "Moments feat. Suzi Q. Smith van Psy'Aviah" dat onlangs is weggehaald.
Maar censuur is niet per definitie slecht. Zo zorgde de Amerikaanse censuur van geslaagde ontploffingen, door Japanse luchtballons met bommen eraan , ervoor dat deze tactiek vroegtijdig werd opgegeven. Omdat het zo overkwam dat deze geen of weinig effect hadden.
Al is ook die vorm van oorlogsvoering ondertussen ook geëvolueerd. Want we leven in tijden waarbij er heuse cyber wars of internet oorlogen worden uitgevochten , zonder dat je er al te veel van merkt of leest. De informatie hierover is dan ook afhankelijk van de betrokken partijen. Die dit zelf niet zomaar aan het brede publiek kenbaar zullen maken.
Waardoor censuur op het internet in vele vormen voorkomt, gaande van enkele woorden tot een totale afwezigheid van informatie. Maar waarbij het heel wat moeilijker tot onmogelijk is gaan worden om dit toe te passen op vrij verkrijgbare informatie die meerdere mensen uit verschillende fysieke locaties ontvangen en aanbieden via het internet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten