07 januari 2009

een handvol wikipedianen maken het mooie weer

Wist je dat ongeveer 500 mensen instaan voor het meeste van de inhoud dat er in de Engelstalige Wikipedia wordt teruggevonden?

De stichter, Jimbo Wales , kwam tot deze conclusie nadat hij onderzocht had wie er nu juist de meeste wijzigingen aan de site aanbracht. Hij en de meeste mensen verwachten er een 20/80 verhouding in terug te vinden. Maar dat bleek heel wat anders uit te draaien.

Omdat uit dat onderzoek blijkt dat de helft van de wijzigingen door slechts 0,7% (524 deelnemers) van de gebruikers worden uitgevoerd. Een lijn die zich doorzet bij de meest actieve 2% (1400 gebruikers) die goed zijn voor 73,4% van de wijzigingen. Het overgrote gedeelte draagt slechts in mindere mate bij door kleine wijzigingen door te voeren zoals bijvoorbeeld spellingsfouten te verbeteren.

De cijfers zullen heel waarschijnlijk zelf nog scherper zijn nadat men het grondiger bestudeert heeft. Want momenteel worden gebruikers die hele stukken gevandaliseerd hebben ook nog meegeteld.

Merkwaardig hoe de populaire encyclopedie wordt mogelijk gemaakt door slechts een kleine groep mensen. Het legt ook meteen uit waarom Google voor Knol een betalende strategie koos.  Al lijkt die tactiek niet meteen bij meer mensen aan te slaan.

Het zou dan ook wel interessant zijn moest de wiki technologie, waarop Wikipedia steunt, verder vereenvoudigd worden.  Zodat de wijzigen, aanvullingen en nieuwe onderdelen sneller kunnen gebeuren.  Misschien kan men zich daarvoor zelfs gaan inspireren op de wysiwyg technologie  van Google Sites bijvoorbeeld.

2 opmerkingen:

  1. Ik denk dat dat laatste wel belangrijk is inderdaad. En het gezeur over bijdragen zou wel minder kunnen. Prima dat ze een formaat hanteren, maar ze zijn ook wel heel streng op veel dingen, heb ik de indruk..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vermoedelijk een bewuste keuze om het geheel enigszins overzichtelijk te houden. Al heb ik wel datzelfde gevoel voor de Nederlandstalige versie, daar zijn ze heel wat afschermender dan bij de Engelstalige versie. Wat wel jammer is want zo motiveer je nog maar weinig mensen om te herproberen.

    BeantwoordenVerwijderen