Maar dat is juist wat de kracht van deze encyclopedie maakt. Want doordat er zoveel mensen deelnemen aan het proces is elke bron meermaals peer-reviewed. Niet alleen door de gewone gebruikers, maar ook door de onderwerpsmoderatoren. Hierdoor krijgt Wikipedia erg betrouwbare en immer up-to-date gehouden informatie.
Er zijn om de volledigheid en betrouwbaarheid al heel wat studies en vergelijkingen gemaakt, met onder andere de Britannica encyclopedie. Waarbij Wikipedia bijzonder goed scoorde en als minstens zo accuraat werd beschreven (zie Cnet Nieuws en Content Matters blog).
Eén van de Wikipedia oprichters is daarom begonnen met een alternatief project dat Citizendium heet en enkel door mensen mag aangevuld worden die kunnen bewijzen dat ze kennis van zake hebben in het beuste onderdeel.
Uiteraard heeft dit als gevolg dat het geheel veel trager groeit, in minder talen beschikbaar is en gemakkelijk dreigt te vak specifiek te worden. Allemaal dingen die je door het Wikipedia en Open concept kan vermijden. (WikiPedia vs Citizendium vergelijk)
Niet te verwonderen dus dat mensen graag aan dit project meehelpen en er zelfs voor uit hun sloffen schieten. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de grafische ontwerpen die enkele Duitse studenten hebben gemaakt en waarvan je zowel links als rechts van de tekst voorbeelden kan zien.
Voor zij die nog steeds niet overtuigd zouden zijn van het nut van de Open beweging heb ik hieronder een filmpje gezet dat het wel goed weet te verhalen.
Bron : Wikip
Zie ook : Jako blog en Wikimedia Blog
Geen opmerkingen:
Een reactie posten