Archive for mei 2011

muzikale oortjes

facebook inbox



Tijdens het weekend heb ik gemerkt dat Facebook de persoonlijke berichten inbox heeft aangepast en er zelfs enkele nieuwigheden heeft aan toegevoegd. Onder meer dat je nu een @facebook.com mail adres kan koppelen aan je account. Wel jammer dat je voor de pagina's of groepen die je (mee)beheert geen aliassen krijgt of kan krijgen. Maar wie weet komt dat er op termijn ook nog bij, ik heb alvast de suggestie doorgegeven.

Bruno Mars - The Lazy Song


Toevallig heb ik vandaag een vrije dag en daar past het liedje "The Lazy Song" van Bruno Mars wonderwel bij. Een liedje uit hun album "doo-wops & hooligans". Waarvan je hierboven de alternatieve clip met Leonard Nimoy kan zien. Die er een meer humoristische draai aan geeft dan in de oorspronkelijke clip. (via youtube met wikipedia)

alfabet gebouw



Het alfabet gebouw is een kantoor ruimte, in aanbouw, in Amsterdam. Waarbij de letters overeenstemmen met 24 ruimtes van 128 m². Met als "sales pitch" dat ze bewust de letters I en Q achterwege hebben gelaten omdat het IQ reeds in het gebouw aanwezig is. Een inrichting waarmee de architecten van MVRDV creatieve bedrijven naar het gebouw hopen te kunnen lokken.

Een originele manier om wat meer de wanden van een gebouw te doen. Mogelijk kan het bibliotheken inspireren. Door bijvoorbeeld de zizo hoofdgroepen of andere alfabeten te gebrijken zoals het Griekse en de Egyptische hierogliefen. (via laughing squid)

pannenkoekvleermuisvis



De pannenkoekvleermuisvis is een nieuwe vissoort uit de Golf van Mexico. Die zo plat als een pannenkoek is en zich al hobbelend voortbeweegt met behulp van zijn arm-achtige vinnen. Hetgeen de de naamgevende onderzoekers aan een wandelende vleermuis deed denken.

Eén van de top tien dieren die het "International Institute for Species Exploration" jaarlijks bekend maakt. Op die manier hoopt de Amerikaanse staatsuniversiteit van Arizona de nieuwe diersoorten, die in dat jaar werden beschreven, meer aandacht te geven. Daar er ieder jaar zo’n 15 000 nieuwe soorten ontdekt worden.

De andere negen zijn de "Darwin's Bark Spider", het "Bioluminescent Mushroom", de "Bacterium", het "Monitor Lizard", de "Pollinating Cricket", de "Duiker", de "Leech", de "Underwater Mushroom" en de "Jumping Cockroach". Waarvan je de habitaten op de kaart kan terugvinden. (via geen commentaar)


View Top 10 New Species 2011 in a larger map

interactieve barcode kunst



Scott Blake maakt kunstwerken aan de hand van bar en QR codes (of covers). Waardoor de kijker hierdoor in interactie kan gaan. Net als het terugvinden van biografische informatie, filmpjes, discografien en andere verwante informatie. Een concept dat zich goed zou lenen als een kunstig alternatief voor onder andere de klassieke thema- en onderwerp gerelateerde lijsten van bibliotheken. (via dudecraft)

infrarode piramide detectie


In de ruimte werd er al gebruik gemaakt van infrarode technologie om de ruimte om de Aarde nog beter te doorgronden. Een techniek dat nu ook aangewend wordt om op zoek te gaan naar nog niet ontdekte restanten van de oude Egyptische cultuur.

Een nieuwe manier om aan archeologie te doen. Waar het BBC programma "Egypt's Lost Cities" onlangs extra toelichting over gaf. Door Dr Sarah Parcak te volgen die, aan de hand van satelieten, onder het zand kunnen kijken. Met als resultaat dat ze tal van steden, tempels en piramides wist terug te vinden.

Iets dat mogelijk is omdat de satelliet een onderscheid kan maken tussen de bouwwerken die met stenen van klei, zoals dat toen steeds het geval was, gebouwd werd. Het materiaal heeft namelijk een hogere dichtheid dan het zand er omheen.

Ontdekkingen waarvan er reeds enkel door opgravingen bevestigd zijn. In het totaal gaat het voorlopig over een zeventien piramides, duizend graftombes en drieduizend nederzettingen. (via BBC met wikipedia)

zonder twijfels


"Shadow of a doubt" is het eindwerk van Russell Miller voor de Ringling animatie school. Dat het verhaal vertelt van een vergeetachtige overvaller. Die door zijn paniek en tics enkele keren naar de plaats van de misdaad moet terugkeren. (via vimeo)

schaapjes tellen



Guillaume Blanchet maakte voor het accounting bedrijf CGA de animatie "sheep". Die op een originele manier het spreekwoordelijk tellen van schaapjes combineert met de hoofdtaak van het bedrijf. Een erg entertainende en originele manier om zichzelf in de kijker te zetten. (via vimeo met wikipedia)

de kleinste walkure



Mike Skyers maakte voor zijn opleiding animatie een filmpje dat hij "the littlest Valkyrie" noemde. Een verwijzing naar de Noorse mythologie. Waar twee dochters van Odin, de Walkuren, bepalen welke helft van de in de strijd gestorven krijgers naar, de krijgershemel, Valhalla mogen. De andere helft gaat naar Freya's hemel Folkvangr. (via vimeo met wikipedia)

110 jaar Emil Berliner


Emile Berliner viert vandaag zijn 110e verjaardag. Een Duitse Jood die naar Amerika emigreerde en
wellicht het best gekend is voor het uitvinden van de grammofoon plaat. want hoewel Thomas Edison de speler uitvond, was de originele drager een gecoat stuk papier. (via Google met Wikipedia)

Babelse boekentoren



De Argentijnse artiest Marta Minujin ontwierp een nieuwe "toren van Babel". Waarvan de zeven verdiepen bedekt zijn met zo'n 30 000 boeken die van over de hele wereld komen. Met de bedoeling om de nominatie van Buenos Aires als UNESCO Wereld Boeken hoofdstad in 2011 te vieren. Om op 28 mei weer uit mekaar gehaald te worden, waarna de werken aan het publiek zullen geschonken worden. (via laughing squid)

boeken kroonluchter


Jaarlijks houden de meeste bibliotheken een uitverkoop van allerlei werken. Sommige daarvan geraken echter niet verkocht en zullen afgevoerd te worden. Een ideaal moment om even na te denken over hoe je deze ook op een andere manier kan inzetten.

Lucy Norman van Lula Dot wist alvast een, voor mij alleszins nieuwe, invulling te verzinnen.
Die je kan bekomen door elke pagina in de helft te vouwen en ze naast je licht vanaf het plafond te laten hangen. Hetgeen een originele kroonluchter oplevert die volledig zelf kan maken of hier kan kopen.


Een andere mogelijkheid is om een deel van de niet verkochte werken ter recupereren in een balie. Zoals de TU Delft architectuur bibliotheek in huis heeft. Maar dat zijn slechts twee voorbeelden van een mogelijke herwerkingen waar vlot enkele workshop mee gevuld kunnen worden. (via recyclart)

lampen met ip's


Nu de IPv4 adressen stilaan opgeraken is het enigsinds raar te noemen dat de "NXP GreenChip smart lighting solution" elk licht een internet adres (IPv4 of v6) wilt meegeven. Hetgeen CFL en SSL lichten nog energy efficienter zou moeten maken door je meer controle te geven over de lichten. Nu nog hopen dat studies zullen kunnen bewijzen dat het cumulatieve effect van deze draadloze straling op de lange termijn onschadelijk is. (via engadget)

de opkomst van Anonymous


Anonymous is een digitale protest beweging die zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld als voorvechters van de vrije meningsuiting en het recht op anonimiteit. Waar Gabriella Coleman op re:publica 2010 het ontstaan en de evolutie van schetst. (re-publica via nerdcore met wikipedia)

het off-line sociale netwerk



Twee mannen vragen, onder de naam "The Offline Social Network", mensen op straat dezelfde informatie als wanneer je je op Facebook inschrijft. Een humoristische kijk op je privacy en wat je liever voor jezelf zou willen houden.

voornamen in de wereld



Stephen Von Worley maakte een toepassing waardoor je kan nagaan waar in de wereld je naam zoal gebruikt wordt als plaats aanduiding. Gaande van steden, straten, parken en rivieren, tot zelfs enkele koosnamen. Die hij uit de Amerikaanse sociale zekerheid, het Britse bureau voor statistieken en Wikipedia haalde.

Een mooi voorbeeld van hoe je aan de hand van een mash-up overlappende, anders verborgen, informatie kan laten zien. Zo kwam ik te weten dat mijn voornaam op Hawaii, Nieuw-Zeeland, de VS en Europa terug te vinden is. (via presurfer)

virtuele valuta


Steeds meer sites maken gebruik van een eigen virtuele munt. Zo heeft Facebook bijvoorbeeld haar gelijknamige credits. Maar zouden deze munten op dezelfde manier als fysiek geld kunnen groeien?

Het is alvast wat BitCoin lijkt te willen gaan doen. Een systeem dat wel is de aanzet kan geven om wereldwijd één munt te gebruiken, al was het voorlopig enkel maar on-line. (via Nerdcore met Wikipedia)

eurosong 2011


De 56ste editie van het Euro(vision)song festival in het Duitse Düsseldorf is dit jaar gewonnen door Azerbeidzjan met "Running Scared". Op 32 punten gevolgd door het Italiaans "Madness of Love". Dat na een afwezigheid van 14 jaar opnieuw deelnam.

Dat ontstaan is uit een vraag aan het EBU (European Broadcasting Union), in 1950, om een programma van licht entertainment uit te werken dat de landen van de unie dichter bij mekaar kon brengen. Hetgeen 5 jaar later uitmonde in een idee om een internationale zang wedstrijd op te zetten die simultaan in alle landen van de unie te zien zouden zijn.


Tegelijkertijd fungeerde het ook als een technologisch experiment. Dat geïnspireerd was op het reeds bestaande San Remo muziek festival in Italië. Dat de naam "Eurovision" meekreeg nadat een Britse journalist er op deze manier naar het televisie netwerk om de Europese landen te verbinden verwees.

Zo ging de eerste wedstrijd op 24 mei 1956 in het Zwitserse Lugano van start met zeven landen (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Zwitserland). Die elk twee liedjes mochten inzenden. Een editie dat Zwitserland toen won met het liedje "Refrain". Hierna werden de regels aangepast en mocht elk land nog slechts één liedje insturen. (met Wikipedia)

chromebook


Elk jaar komt Google met iets speciaals op de proppen op haar Google ontwikkelaars bijeenkomst (I/O 2011). Dit jaar is dat de Chromebook. Een laptop die ingesteld is om ten volle gebruik te maken van het internet door via apps in Chrome software te vervangen.

Een logische stap als je het immer toenemend aantal cloud based diensten bekijkt. Een trend waar al heel wat laptop makers op inspeelden door bij het booten een tussen station te voorzien. Maar waar Google nu een stap verder in gaat door deze tussenschakel verder uit te bouwen. Door maximaal gebruik te maken van alle voordelen dat het internet bied.


Hetgeen als een leuk alternatief voor een tablet kan fungeren. Zeker omdat je apps niet langer op het toestel bewaard worden. Mogelijk kan het zelfs dienst gaan doen als vervanging van internetpc's in bibliotheken. Zeker als er een mogelijkheid zou bestaan om je bib profiel als login te gebruiken.

Een vast OS kan het momenteel nog niet volkomen vervangen, maar dat is wellicht ook nog niet de bedoeling. Al ligt de huidige vraagprijs wel in dezelfde zone als die van een nieuwe 15 inch laptop.

chinese toetsen


Azerty en Qwerty toetsenborden zijn vrij goed ingeburgerd. Dat dankzij het alfabet vlot kan bediend worden. Hetgeen in andere talen, zoals het Chinees, niet even vanzelfsprekend is. Zoals je bij de Shuangge typmachine uit 1978 zo'n 2 500 symbolen kon kiezen. Sindsdien is men de toetsenborden van computers gaan modleren op de Amerikaanse Qwerty toetsenborden. Door elke toets vier mogelijke combinaties mee te geven. (met Wikipedia)

inkleuring


Tiji TV liet als reclame filmpje de animatie "Colours" maken. Waarin een een zwart/witte wereld kleur krijgt tot alles er anders uitziet. Of toch bijna alles ... Daarnaast toont het ook mooi wat voor impact een inkleurder kan hebben. (via presurfer met Wikipedia)

afbeeldingen googlen per soort


Vandaag lanceert Google een nieuwe sorteermogelijkheid (zoals Similar Images en Image Swirl) om meer aansluitende resultaten terug te vinden. Door de resultaten, aan de hand van de populairste associaties, te sorteren op onderwerp.

Op die manier worden alle afbeeldingen gegroepeerd en kan het een handig hulpmiddel zijn om aan de hand van een omschrijving toch de gewenste informatie terug te vinden. Dat systematisch, over de komende weken, beschikbaar zal worden voor alle onderwerpen en talen.

moederdag

Vandaag is het traditioneel moederdag, een dag waarop de moeders gevierd worden. Met tal van mogelijke voorlopers zoals het Indische “Mata Tirtha aunshi” (een pelgrimstoch in herdenking van de vindplaats voor verdwenen moeders), de Griekse moeder van de goden (Rhea), de Griekse Cybele cult, het Romeinse Hilaria festival en het Engelse "Mothering (Sun)day".

Pas wanneer de Amerikaanse Julia Ward Howe in 1870 een "Mother's Day Proclamation" doet begint de dag, zoals we hem nu kennen, vorm te krijgen. Dat als een pacifistisch antwoord op de bloedbaden van de Amerikaanse burgeroorlog en de Frans-Pruisische oorlog bedoeld was.

Een gedacht die Anna Jarvis in 1912 verder zette door de "second Sunday in May" en "Mother's Day" te laten trademarken. Daarnaast riep ze ook de "Mother's Day International Association" in het leven. Als negende van elf kinderen wilde ze, na de dood van haar eigen moeder, gebruik maken om in familie naar de kerk te gaan en de echte waarde van het moederschap te (h)erkennen.

Waar wel wat commercanten hun brood in zagen en dit wisten te commercialiseren. Hetgeen volledig tegen de bedoeling van haar oprichtster indruisde. Zo verklaarde ze : "I wanted a day of sentiment, not profit." En daar heeft ze dan ook tot het einde voor blijven vechten, maar zonder succes.

In Vlaanderen maakte de, uit de VS overgewaaide dag, zijn intrede toen de Antwerpse Schepen Frans van Kuyck in 1913 een Moederdag lanceerde op 15 augustus. De feestdag van Maria die sinds 1124 de patrones van de stad. Waardoor moeders op dezelfde dag van de grote Mariaprocessie gevierd werden. Een associatie die de kerk is blijven koppelen aan de maagd Maria. Hetgeen een twaalftal jaar later ook een vaste voet in Nederland kreeg.

Een jaar na de oprichting van de moederdag werd ook de eerste vaderdag gevierd. Die sindsdien ook het gezelschap van de (groot)oudersdag heeft bij gekregen. Dat in Zuid-Korea op 8 mei gevierd wordt en dit jaar ook voor het eerst in Vlaanderen en Europa zal gevierd worden op 15 mei.

Met de bedoeling om de mogelijkheden voor ouders van opgroeiende kinderen beter te kunnen informeren over de mogelijkheden (vakantie regeling, babysit, ed.) die er voor hen zijn.  In de VS is er dan weer een discussie om de moeder- en vaderdag af te voeren ten voordele van deze dag, zodat ook niet traditioneel samengestelde gezinnen er ook een plaats krijgen. (via Google en Wikipedia, met beelden 1,2,3)

personaliseringsproblemen


Eli Pariser sprak in maart op de Californische editie van TED2011. Waar hij erop wees dat de optie van een algemeen aanbod, door het streven naar een meer op maat gemaakte resultaten. Hetgeen volgens de spreker het gevolg heeft dat de gebruiker in een "filter bubble" wordt opgesloten. Met als gevolg dat deze mogelijk niet blootgesteld wordt aan informatie die onze inzichten zou kunnen doen bijschaven of veranderen.

Een terechte bedenking van de spreker. Dat met een extra knop om te schakelen tussen de verschillende filtering niveau's niet echt verhelpt. Omdat de anders gemiste informatie pas dan zichtbaar wordt. Als er daarentegen plaats kan voorzien worden om een hybried model uit te werken, waar zowel de gepersonaliseerde als de algemene resultaten zichtbaar zijn, weet je dat toch al te beperken. Een mooi voorbeeld van hoe dit ook anders kan kan je bijvoorbeeld in Google haar nieuwsdienst zien, waar je naast het nieuws ook aanbevelingen krijgt. (Ted via Nerdcore met Wikipedia)

Jerry Seinfeld humor archief



De komiek/acteur Jerry Seinfeld heeft in de loop van zijn carrière wel wat stand-up materiaal bijeen gesprokkeld. Iets dat vanaf vandaag systematisch zal ontsloten worden door elke dag drie nieuwe filmpjes vrij te geven op zijn site. Die vandaag gelanceerd werd door de eerste filmpjes op het publiek los te laten.

Hetgeen vandaag net 30 jaar geleden is voor hij het eerst optrad in "The Tonight Show Starring Johnny Carson". Met de bedoeling om de humor langs deze weg te kunnen bewaren en dat deze na zijn dood niet zou mee verdwijnen. (via NY Times en Wikipedia)

echte tweets


"Real Tweet" is een project van de Belgische artiesten Phlange (Jeremy Vandenbosch) en Patrick Glorieux. Waarbij ze, zoals de titel van het project mooi aangeeft, het twitter formaat in de niet digitale wereld introduceren. Naast een leuk contrasterend effect bied het ook wel wat promotie mogelijkheden. Alle reeds geplaatste berichten kan je hier terugvinden.

strip vijver


Soms kan je wel al is op zoek zijn naar enkele gepaste afbeeldingen. Met toonpool kan je daar letterlijk naar gaan hengelen in hun strip vijver. Waar je zelf je eigen materiaal kan aan toevoegen, helpt te vertalen, persoonlijke lijsten kan aanleggen of nog andere dingen kan doen via je profiel.

leeftijden doorheen het zonnestelsel



Op 12 juli 2011 zal Neptunus voor het eerst, sinds haar ontdekking in 1865, volledig om haar as gedraaid zijn. Iets waar de planeet heel wat langer over doet dan de Aarde. In afwachting hiervan kan je dankzij exploratorium alvast berekenen welk effect dit op je leeftijd heeft. (met Wikipedia)

Planeten
Mercurius
58,6 dagen
87,97 dagen
Venus
243 dagen
224,7 dagen
Aarde
0,99 dagen
365,26 dagen
Mars
1,03 dagen
1,88 jaren
Jupiter
0,41 dagen
11,86 jaren
Saturnus
0,45 dagen
29,46 jaren
Uranus
0,72 dagen
84,01 jaren
Neptunus
0,67 dagen
164,79 jaren
Pluto
6,39 dagen
248,59 jaren

publiek domein liedjesboek #2

In februari had ik het al is over het Duitstalige open domein liedjesboek. Dat toen nog in aanmaak was maar waar ondertussen al een eerste versie van bestaat. Die in 54 800 liedjes boeken zijn afgedrukt om over tal van kleuterscholen verdeeld te worden.

Voor een Vlaams / Nederlandse versie kan er alvast inspiratie gevonden worden op archive.org en Google Books. Hetgeen een leuk middel kan zijn om de bibliotheek beter te profileren als een open alternatief. (via nerdcore)

dag van de arbeid

De eerste mei is de jaarlijks terugkerende internationale dag van de arbeid die in meer dan 80 landen officieel gevierd wordt. In sommige landen, zoals de VS en Canada waar het als het onofficiële einde van het zomerseizoen wordt beschouwd, valt dit op de eerste maandag van september. Een dag waarop de economische en sociale prestaties in de "rode verf" gezet worden.


De internationale dag van de arbeid is een herdenking van het 1886 Haymarket bloedbad in Chicago. Waar een onbekende dynamiet naar de politie smeet terwijl ze een publieke bijeenkomst aan het opbreken was. Met als gevolg dat de politie op de arbeiders schoot, die voor de achturige werkweek gingen staken, waarbij enkele demonstranten en politie agenten (voornamelijk door eigen vuur) stierven.

Een gebeurtenis die in 1889 op een congres in Parijs door Raymond Lavigne werd aangegrepen om op te roepen om hier een internationale herdenkingsdag voor te organiseren. Om twee jaar later, door de organisatie, ook officieel erkend te worden als een jaarlijks terugkerende gebeurtenis op de eerste mei.

Om in 1904, op de internationale socialistische vergadering in Amersterdam, op te roepen om die dag te betogen voor de achturige werkdag, de gelijkheid van klassen en voor universele vrede. Dat door dit congres verplicht werd om het werk op die dag neer te leggen. Zolang de omgeving het toeliet om dit te doen zonder verwondingen voor de werknemers. Sindsdien werd er geijverd om hier een wettelijke feestdag van te maken, hetgeen ondertussen ook het geval is geworden.

In 1955 speelde de katholieke kerk op deze ontwikkelingen in door deze dag aan "Sint Jozef, de werker" toe te kennen. Een beschermheilige voor onder andere werknemers, ambachtslieden, immigranten en mensen die tengen het communisme vechten. (via Google en Wikipedia)

160 jaar sinds de eerst wereldtentoonstelling


Vandaag is het net 160 jaar geleden dat de eerste echte internationale wereldtentoonstelling in Londen plaats vond. Iets waar je in dit bericht van vorig jaar, toen de expo in Shanghai was, meer over kan lezen. De volgende editie is in 2012 in het Zuid-Koreaanse Yeosu gepland. Om twee jaar na de Italiaanse expo van 2015 in Luik neer te strijken. (via Google en Wikipedia)

monarchieën in de wereld



Tussen het huwelijk van Catherine en William in Engeland en Koningennedag in Nederland kan je je er al is gaan afvragen hoeveel monarchieën er in de wereld zijn. Iets waar NPR een antwoord wist op te bedenken door ze in kaart te brengen. Opgedeeld in gemeenebesten, emiraten, sultanaten of een andere vorm van monarchie. In vergelijking met het aantal republieken is dat namelijk slechts een fractie.



Monarchie is een regeringsvorm waarin de hoogste macht in de handen van een vorst ligt die over een land of gebied regeert. Meestal voor het leven, met een erfbare titel. De vorst kan ofwel een absolute alleenheerser zijn (zoals een koning(in), prins(es)) of met een constitutioneel beperkte bevoegdheid.

Gemenebest is een natie, staat, statenbond of een andere politieke entiteit gebaseerd op recht en verenigd door een gemeenschappelijk pact van het volk voor het gemeenschappelijke goed.

Emiraat is vergelijkbaar met een monarchie of sultanaat, maar met een regering waarin de macht in handen van een Emir is. De heerser van een islamitische staat, vergelijkbaar met een prins of een gouverneur. Die een absolute heerser kan zijn of een vorst met een constitutioneel beperkte autoriteit.

Sultanaat is vergelijkbaar met een monarchie, maar een regering waarin de macht in handen van een Sultan is. Het hoofd van een islamitische staat, die of een absolute heerser of een vorst met constitutioneel beperkte autoriteit is. Zoals een Kalief (een nog belangrijkere titel) of een prominente gouverneur in een Kalifaat(via presurfer, Wikipedia, NPR, CIA Factbook)

- Copyright © infocaris