03 oktober 2008

De Vlaamse scholen hebben onlangs van de beheersvennootschap van muziekuitgevers (SEMU) te horen gekregen dat ze een nieuwe taks op muziek moeten betalen.

Hierbij eist SEMU dat de scholen een licentie  zouden nemen voor het kopiëren van liedjesteksten en partituren. Waarbij er per leerling van het secundaire een bijdrage van 2,77 euro moet betaalt worden. Voor kleuters eisen ze slechts 77 cent en voor leerlingen op de basisschool wordt dat 1,77 euro.

Populaire liedjes, zoals "klein klein kleutertje ", waarvan de leerkrachten vaak liedjesteksten en notenbalken vaak kopiëren zouden door het betalen van de toelage niet langer illegaal zijn.

Nu vraag ik mij toch af hoe SEMU plotseling met zulke eisen kan afkomen?  Want wie vertegenwoordig je en betaal je dan ook uit voor liedjes waarvan de auteurs onbekend zijn?

We lijken wel af te stevenen naar een maatschappij waarbij je voor alles een reden kan verzinnen waarom er wel rechten moeten worden op betaald.  Kan dat zomaar allemaal?  Het lijkt mij een interessant gegeven om in een Europese context behandeld te zien worden aangezien de aanpak wel erg verschilt van land tot land.

{ 1 Reacties... read them below or add one }

  1. Dat zal wellicht zijn drijfveer geweest zijn bij het maken van zulke liedjes. Jammer dat er geen werk wordt gemaakt van het aanpassen van de gebruiksvoorwaarden voor zulke werken. Samen met een maximaal rechtenbehoud van 25 jaar voor de auteur, en de auteur alleen. Het is niet verhandelbaar of doorgeefbaar, zelfs niet aan familie. Want het lijkt te zijn uitgegroeid van een bescherming voor artiesten tot een vrij verhandelbaar goed ...

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris